Persephone's Fall: A Mapping Projection & Dance Performance - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα μελέτη στηρίζεται στην πρακτική εφαρμογή και έχει ως στόχο να αναδημιουργήσει την πράξη της μυθικής αφήγησης με τα μέσα διαμόρφωσης και ερμηνείας της πραγματικότητας που είναι διαθέσιμα στους σύγχρονους δημιουργούς. Εξετάζει πώς η χρήση της χαρτογραφικής προβολής συμβάλλει στη σύνθεση μιας παράστασης και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο το ψηφιακό φως αναδεικνύεται ως κυρίαρχο δημιουργικό μέσο της εποχής. Τα συμπεράσματα της έρευνας εφαρμόζονται στη συνέχεια στην παραγωγή του έργου Persephone’s Fall, μιας παράστασης χορού και προβολής, βασισμένης στο μύθο της Περσεφόνης. Αυτή η έρευνα σκοπεύει να συμβάλει στο σύνολο των γνώσεων σχετικά με το υπο-ερευνημένο θέμα της χαρτογραφικής προβολής, αναδεικνύοντας τη συσχέτιση της εννοιολογικής και πρακτικής εξερεύνησης αυτού του μέσου. Ο μύθος, έτσι όπως παρουσιάζεται στον Ομηρικό Ύμνο «Εις Δήμητρα», ενσαρκώνει το γιουνγκιανό αρχέτυπο δίπολο Μητέρας-Κόρης, όπως και τον ατέρμονο κύκλο Γέννησης, Θανάτου και Αναγέννησης. Oι συμβολικές και ψυχολογικές πτυχές της μυθολογίας εξετάζονται προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι αρχέγονες πεποιθήσεις της ανθρωπότητας, που αντικατοπτρίζονται στο μύθο της Περσεφόνης. Μια εις βάθος κατανόηση του ψηφιακού φωτός ως φορέα πληροφορίας και μέσου που σχηματίζει χωρικά επαυξημένες πραγματικότητες και της τέχνης της χαρτογραφικής προβολής απαιτείται επίσης και αναπτύσσεται στο δεύτερο σκέλος της θεωρητικής ανάλυσης. Με τη δημιουργία του «Persephone's Fall», η χρήση της τέχνης της προβολής αξιοποιείται ώστε να βελτιστοποιήσει το βαθμό εμβύθισης μιας καλλιτεχνικής εμπειρίας δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση μεταξύ χώρου, ψηφιακού φωτός και ερμηνευτή, που επικοινωνεί με επιτυχία το περιεχόμενο της αφήγησης. Μέσα από την θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή, δημιουργείται ένα νέο εικαστικό έργο που λειτουργεί ως μια ψηφιακή αντανάκλαση των αρχέγονων τελετουργιών των Ελευσίνιων Μυστηρίων, διατηρώντας στο επίκεντρο το μύθο της Περσεφόνης και την ίδια την Περσεφόνη ως αφηγήτρια.

This practice-based study examines mythical narration as it is shaped by the mediums available to modern day’s creators. It researches the ways that the art of projection mapping contributes to the composition of a visual performance and also delves into the qualities of digital light and the way it emerges as the dominant creative medium of the time. The art of projection mapping is then employed to produce “Persephone’s Fall’, a dance and projection performance based on the myth of Persephone. This research intends to contribute to the body of knowledge about the under-researched topic of projection mapping, by showing the intercorrelation of in-depth conceptual and practical exploration of this medium. The myth as presented in the Homeric Hymn “To Demeter”, embodies the Jungian archetypal Mother-Daughter dipole, as well as the endless cycle of Birth, Death, And Rebirth. The symbolic and psychological aspects of mythology are examined in order to better understand the primordial beliefs of mankind, which are reflected in the myth of Persephone. An in-depth understanding of digital light as a medium that forms spatially augmented realities through the art of mapping projection develops in the second part of theoretical analysis. Through the creation of "Persephone's Fall", mapping projection was proved to optimize the degree of immersion into the artistic experience by creating a level of interaction between space, digital light and performer, and through it, successfully communicating the content of the narrative. With technical study and practical application, a new work of art was created that functions as a digital reflection of the primitive rituals of the Eleusinian Mysteries, always keeping in focus the myth of Persephone and Persephone herself as the narrator.
Persephone's Fall: A Mapping Projection & Dance Performance
Keywords: Χαρτογραφική Προβολή, Ψηφιακό Φως, Performance, Γιουνγκιανά Αρχέτυπα, Περσεφόνη, Ελευσίνια Μυστήρια.; Mapping Projection, Digital Light, Jungian Archetypes, Persephone, Eleusinian Mysteries