Διερεύνηση συσχέτισης πληροφοριακής και οργανωσιακής συμπεριφοράς σε εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα – Η περίπτωση των Υπηρεσιών Αδειών Διαμονής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η ανάγκη αναζήτησης νέων ευκαιριών και η μετακίνηση σε άλλους τόπους μακριά από την πατρίδα δημιουργεί το φαινόμενο της συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες. Το φαινόμενο είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αλλά στη σύγχρονη εποχή αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική εξαιτίας ποικίλων λόγων. Οι άνθρωποι σήμερα μετακινούνται κυρίως από τις λιγότερο πλούσιες στις πιο ευημερούσες κοινωνίες εξαιτίας καταστάσεων ανέχειας, ανεργίας, πολέμου κλπ. που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες υποδοχής μεταναστών έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό που είναι σε θέση να αναλάβει δουλειές οι οποίες εγκαταλείπονται από τους ντόπιους. Όλες αυτές οι διαδικασίες διαμορφώνουν κοινωνίες πολιτισμικού πλουραλισμού και την ανάγκη να προσαρμόζουν οι άνθρωποι τους τρόπους αντιμετώπισης της διαφορετικότητας του άλλου, για να αποφεύγονται αντιπαραθέσεις και προβλήματα που προκαλούνται από τις κοινωνικές διακρίσεις και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η παρούσα εργασία αποτελεί τη διερεύνηση της οργανωσιακής και πληροφοριακής συμπεριφοράς των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Αποσκοπεί στην μελέτη της πληροφοριακής παιδείας των υπαλλήλων στις εν λόγω υπηρεσίες και τον βαθμό συσχέτισης της με την οργανωσιακή συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθούν τυχόν προβληματικές στις υπηρεσίες του Δημόσιου Φορέα, που αφορούν προβλήματα συνεργασίας και επικοινωνίας είτε των υπαλλήλων μεταξύ τους είτε των υπαλλήλων και του κοινού, που καλούνται να εξυπηρετήσουν.
Keywords: Μετανάστευση, Υπηρεσίες Αδειών Διαμονής «Μιας Στάσης», Πληροφοριακή Παιδεία, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Ψηφιακή Παιδεία; Immigration, Department of Residence Permissions “One Stop”, Information Literacy, Organizational Behavior, Digital Literacy