Οργάνωση και διαχείριση δεδομένων και μεταδεδομένων με ψηφιακά μέσα: Το παράδειγμα της ιστοσελίδας papyri.info - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι τα διαδικτυακά εργαλεία διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδεομένων και μεταδεδομένων, όπως έχει επιτευχθεί από τον κλάδο της παπυρολογίας, με έμφαση στην εξέλιξη και τις εφαρμογές της ιστοσελίδας papyri.info, του σημαντικότερου και του μεγαλύτερου εργαλείου ψηφιακής αποθήκευσης παπυρικών κειμένων και των μεταδεδομένων αυτών. Για την καλύτερη κατανόηση αυτών γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές σπουδές, μαζί με αναφορές σε άλλα παρόμοια εργαλεία τα οποία έχουν αναπτύξει και περαιτέρω συνεργασία με την ιστοσελίδα papyri.info, το σπουδαιότερο από τα οποία είναι η πύλη Trismegistos. Στην συνέχεια αναλύεται το σχήμα EpiDoc – μια σειρά συστάσεων για την χρήση του προτύπου TEI-XML - και των στοιχείων που το αποτέλεσαν. Τέλος, προσφέρεται ένας οδηγός για την χρήση του Leiden+, με επεξήγηση των κανόνων και του τρόπου λειτουργίας του, και με σχετικό παράδειγμα.
Keywords: ψηφιακή παπυρολογία, ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, ψηφιακές κλασικές σπουδές, συλλογές παπύρων, βάσεις δεδομένων, κωδικοποίηση.