Εκπαίδευση STEM και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (STEM Education and the Internet of Things): Πρόταση σχεδιασμού σεμιναρίων για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην επιτυχή ενσωμάτωση της διδασκαλίας STEM - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η εκπαίδευση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM), που ενοποιεί τα τέσσερα αυτά γνωστικά αντικείμενα αποτελεί πλέον κλειδί της επιτυχίας στο γνωστικό αντικείμενο της εκπαίδευση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Λόγω τις μεγάλης διάστασης που έχει πάρει και την τάση πλέον στην εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση, έρευνες αναδεικνύουν συνεχώς τον τρόπο ένταξης της στο μαθησιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η επιτυχής ένταξη της οφείλεται στην Υποστήριξη, στο σχεδιασμό μαθήματος (Διδασκαλία) τις εκπαιδευτικές πρακτικές στην τάξη (Διδασκαλία), την Αποτελεσματικότητα και τα Υλικά. Μελετητές και έρευνες που γίνονται συνεχώς αναδεικνύουν την δυσκολία και στους τέσσερις αυτούς τομείς ιδίως στην εφαρμογή τους από τους εκπαιδευτικούς στον τομέα των διδακτικών σεναρίων. Παρότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να εντάξουν την φιλοσοφία αυτή στο μάθημα τους δε τα καταφέρνουν και αυτό βασίζεται είτε στην έλλειψη εξοικείωσης με την εκπαίδευση STEM, ακόμη και αν έχουν παρακολουθήσει κάποιο σχετικό σεμινάριο, είτε λόγω σύγχυσης των σεμιναρίων που παρακολούθησαν και σύνδεσαν την φιλοσοφία αυτή με την ρομποτική, είτε στην μειωμένη σημασία του τρόπου αποτελεσματικότητας στην διδασκαλία από τα σεμινάρια που εκπαιδεύτηκαν, ώστε η ειδίκευση τους να μπορεί να συνδυάζει τα γνωστικά αντικείμενα STEM εντάσσοντας τα σε ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πλαίσιο. Για όλα τα παραπάνω κρίθηκε σημαντικό η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Πρόκειται για μια περιγραφική έρευνα που αποσκοπεί να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε σχέση με τον σχεδιασμό των σεμιναρίων.
Keywords: εκπαίδευση, STEM, επιμόρφωση ενηλίκων; education, STEM, adult education