Ανάλυση Πολιτικού Λόγου των ΗΠΑ, αναφορικά με τη Χρήση μη Επανδρωμένων Μαχητικών Αεροσκαφών (Drones), στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Kεντρική στόχευση της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι να εξετασθεί και να αναλυθεί ο πολιτικός λόγος που οικοδομείται εκ μέρους μελών της κυβέρνησης Obama, κατά την περίοδο 2009-2013, γύρω από τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με τη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται, με την αξιοποίηση της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου, εκείνες οι διαλεκτικές τεχνικές και τα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να δικαιολογηθεί και εν τέλει να νομιμοποιηθεί η χρήση του εν λόγω οπλικού συστήματος, στο πεδίο του αντιτρομοκρατικού πολέμου. Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται επίσης το πώς, μέσα από τον πολιτικό λόγο, συρρικνώνεται και κατ’ ουσίαν εξουδετερώνεται η ταυτότητα του «άλλου», του «αντιπάλου», του «εχθρού». Συμπεραίνεται πως ο πολιτικός αυτός λόγος των ΗΠΑ έχει πάγια και ισχυρά ερείσματα στο πολιτικοϊδεολογικό οικοδόμημα του λεγόμενου "Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας" ("War on Terror"), του οποίου η μεγάλη διάρκεια και τα πολυσχιδή αποτελέσματα, αναδεικνύουν το βάθος της επενέργειάς του στα πολιτικά πράγματα και τη δυνατότητα να προσφέρει «στέγη» σε νέες αντιλήψεις αναφορικά με την παγκοσμίως ακολουθούμενη αντιτρομοκρατική πολιτική.

The main objective of this Master's Thesis is to examine and analyze the political discourse constructed by members of the Obama administration, during the period 2009-2013, around targeted air strikes in various regions of the world, employing armed drones. More specifically, using Critical Discourse Analysis, it examines those dialectical techniques and rhetorical schemes used to justify and ultimately legitimize the use of this weapon system in the field of the counterterrorism policy. This research also addresses how, through political discourse, the identity of the 'other', the 'opponent', the 'enemy' is shrunk and essentially neutralized. It is concluded that this US political discourse is firmly and strongly rooted in the political-ideological construct of the so-called 'War on Terror', whose long duration and multifaceted effects demonstrate the depth of its impact on political affairs and its potential to provide a 'home' for new perceptions of global anti-terrorist policy.
US Political Discourse Analysis on the Use of Unmanned Combat Aerial Vehicles in the War on Terror.
Keywords: Κριτική Ανάλυση Λόγου, Μη Επανδρωμένα Μαχητικά Αεροσκάφη, Νομιμοποίηση, ΗΠΑ, Πολιτικός Λόγος, Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας; Critical Discourse Analysis, Drones, Legitimization, USA, Political Discourse, War on Terror