Διερεύνηση θεωρητικών προσεγγίσεων και βιβλιογραφική επισκόπηση ερευνών για την συμπεριφορά επισκεπτών μουσείων - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια μέσα από ένα εύρη φάσμα θεωρητικών προσεγγίσεων, να εξεταστεί η συμπεριφορά του επισκέπτη στο σύγχρονο μουσείο, ο ρόλος του μέσα σε αυτό και οι προτεραιότητές του. Μέσα λοιπόν, από την ανασκόπηση βιβλιογραφικών πηγών και ερευνών έγινε προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των επισκεπτών εντός του μουσειακού περιβάλλοντος και την γενικότερη στάση τους προς αυτό. Οι ανασκοπημένες έρευνες, προσφέρουν χρήσιμο υλικό για την εμβάθυνση στο συγκεκριμένο φαινόμενο, ενώ τα αποτελέσματα αυτών ενδείκνυνται για κριτικό στοχασμό και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες στο πεδίο. Συνδυάζοντας το θεωρητικό πλαίσιο με τις ανασκοπημένες έρευνες θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της μουσειακής εμπειρίας, όπως αποτυπώνεται στις υπό διερεύνηση έρευνες. Με λίγα λόγια, έγινε παρουσίαση των αναγκών και των επιθυμιών των επισκεπτών των μουσείων και της συμπεριφοράς που εμφανίζουν κάθε φορά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Μπορεί λοιπόν να ειπωθεί ότι μέσα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις, στις οποίες έγινε προσπάθεια διαμόρφωσης στο χώρο του πολιτισμού γενικότερα και των μουσείων ειδικότερα, αλλά και με το εργαλείο της ανασκόπησης παλαιότερων ερευνών, προέκυψαν ζητήματα τα οποία είναι δυνατό να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές έρευνες.

On this particular assignment, an attempt was made throughout a wide variety of theoretical approaches in order to look into the behavior of the visitors in a modern museum, its role and its priorities. In that sense, through a bibliographical retrospect and research, there was yet another attempt of understanding visitor behavior in a museum environment and its general stance towards it. The reviewed surveys offer valuable information in order to delve deeper in this particular phenomenon even though the results are presented for contemplation and suggestions for future surveys on the field. Combining the theoretical context with the reviewed research, there will be an attempt of approaching the museum’s experience as it is stated upon looking into the inquiry. To summarize, a presentation was made to showcase the needs and desires of the visitors in museums and the behavior that they show each time, based on their individual and unique characteristics. It could be said, of course that throughout the theoretical approaches, in which there was an attempt of conformation in the scope of society generally and the scope of museums specifically, but also with the tool of reviewing older research, issues that were possible to be a part of a basis on which future surveys could depend on, came up.
Keywords: μουσείο, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχολογία επισκέπτη , ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα , ψηφιακός επισκέπτης , ψηφιακή περιήγηση.; museum, educational programs, visitor psychology, anthropocentric trait, digital visitor, digital tour.