ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι το ατομικό μάθημα του πιάνου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και συγκεκριμένα παιδιά με Διαταραχές της Προσοχής και της Δραστηριότητας/Υπερκινητικού Τύπου και ΔΕΠ-Υ. Το δείγμα της εργασίας αποτελείται από έξι περιπτώσεις μαθητών με τις παραπάνω διαγνώσεις. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης διδασκαλίας του πιάνου για παιδιά με τα συγκεκριμένα μαθησιακά προφίλ. Κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν: Πώς το ατομικό μάθημα του πιάνου μπορεί να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνεται στους συγκεκριμένους μαθητές; Πώς προσεγγίζει ο εκπαιδευτικός ένα τέτοιο μάθημα; Με ποια κριτήρια ένα τέτοιο μάθημα είναι λειτουργικό; Για την εφαρμογή της έρευνας καταρτίστηκε διδακτικό σενάριο εφτά μαθημάτων διάρκειας 45 λεπτών. Τα μαθήματα διεξήχθησαν σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με μαγνητοσκόπηση και αναλύθηκαν πολυτροπικά. Για τη διεξαγωγή της έρευνας δόθηκε άδεια από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και έγγραφη συναίνεση από τους γονείς των μαθητών. Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους γονείς και τις εργοθεραπεύτριες των μαθητών. Τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν την αξία της διεπιστημονικότητας και της συνεργασίας του εκπαιδευτικού με το περιβάλλον των μαθητών (γονείς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ.), καθώς και τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει το μάθημα της μουσικής και ειδικότερα το ατομικό μάθημα του πιάνου για τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού μαθήματος. Ακόμη αναδείχθηκαν οι τρόποι προσέγγισης της εκπαιδευτικού, η ανταπόκριση των μαθητών στο μάθημα, αλλά και το πώς η λειτουργικότητα του μαθήματος φαίνεται να επηρεάζει την πορεία του μαθητή προς τον προσωπικό του στόχο.

The object of this study is the individual piano lesson for children with learning difficulties, specifically children with Attention and Activity/Hyperactivity Disorders and ADHD. The sample of the work consists of six cases of students with the above diagnoses. The purpose of this work is to investigate the possibility of creating an integrated piano teaching proposal for children with specific learning profiles. Some of the research questions that were raised were: how can the individual piano lesson be organized in such a way as to address this child? How does the teacher approach such a lesson? What are the criteria that make such a course functional? For the implementation of the research, a teaching script was drawn up for seven 45-minute lessons. The lessons were held in a suitably designed space. Data was collected by videotaping and analyzed in various ways. To conduct the research, permission was given by the Ethics Committee of the Ionian University as well by the student's parents. The application was carried out in collaboration with the student's parents and occupational therapists. The findings of the study highlighted the value of interdisciplinarity and the cooperation between the teacher and the student's environment (parents, occupational therapists, speech therapists, etc.) as well as the possibilities and means available to the music lesson and in particular the individual piano lesson for the shaping an inclusive course. The teacher’s ways of approaching, the response of the students to the course, and how the functionality of the course affects the student's path towards his personal goal were also highlighted.
TEACHING APPROACHES ON THE PIANO LESSON FOR CHILDREN WITH LEARNING DISABILITIES
Keywords: μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, ατομικό μάθημα πιάνου, διαφοροποιημένη διδασκαλία, άτυπη μάθηση, διεπιστημονικότητα; learning disabilities, attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), individual piano lesson, responsive pedagogy, rote learning, interdisciplinarity