Σταυρόλεξο: ένα έργο ψηφιακής ποίησης - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Το "ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ" είναι ένα αλγοριθμικό πολυμεσικό έργο ψηφιακής ποίησης. Ακριβέστερα, πρόκειται για ένα σταυρόλεξο όπου το πλέγμα των λέξεων αλλάζει συνεχώς μορφή. Το κοινό συμμετέχει χρησιμοποιώντας φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets, laptops). Συνδέεται σ' ένα τοπικό δίκτυο και επισκέπτεται την ιστοσελίδα του έργου. Εκεί εμφανίζονται οι ορισμοί των λέξεων. Η επιλογή ενός ορισμού επιτρέπει την υποβολή της αντίστοιχης λέξης. Το έργο εξελίσσεται ακολουθώντας τη μεταφορά ενός οικοσυστήματος. Το οικοσύστημα του "ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ" διαθέτει ενέργεια και κατοικείται από τις λέξεις που εμφανίζονται στο πλέγμα των λέξεων. Η ενέργεια του οικοσυστήματος μειώνεται σε κάθε σωστή λέξη που υποβάλλουν οι παίκτες. Κάθε λέξη έχει τα εξής χαρακτηριστικά: ηλικία, ενέργεια, κατάσταση και διάταξη (οριζόντια-κάθετα). Η κατάσταση λαμβάνει τις τιμές 0-1. Στην κατάσταση 0, στη θέση των γραμμάτων της εναλλάσσονται τυχαία γράμματα. Στην κατάσταση 1 εμφανίζεται η λέξη. Οι λέξεις γεννιούνται έχοντας κατάσταση 0. Αλλάζουν κατάσταση όταν κάποιος παίκτης απαντήσει σωστά στον αντίστοιχο ορισμό. Η ενέργεια αυξάνεται με τροφή. Μια λέξη τρέφεται με κάθε επιλογή του αντίστοιχου ορισμού στις συσκευές του κοινού. Όταν η ηλικία και η ενέργεια είναι μεγαλύτερες από κάποια τιμή, τότε η λέξη αναπαράγεται. Η λέξη-απόγονος διασταυρώνεται με τη λέξη-γονέα. Μια λέξη πεθαίνει όταν μηδενιστεί η ενέργειά της ή η ηλικία της ξεπεράσει κάποια τιμή. Σ' αυτή την περίπτωση εξαφανίζεται από το πλέγμα των λέξεων. Το "ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ" είναι ένα παιχνίδι με δύο αντιπάλους: το κοινό και το οικοσύστημα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ηττηθεί το σύστημα από την συλλογική δράση των παικτών. Αυτό συμβαίνει όταν μηδενιστεί η ενέργεια του οικοσυστήματος.

"CROSSWORD" is an algorithmic multimedia digital poem. Specifically, it's a crossword puzzle where the grid of words changes over time. Audience participates by using electronic mobile devices (smartphones, tablets, laptops). It connects to a local WIFI network and visits piece's web page. There word definitions are shown. Audience submits words by selecting the corresponding definition. The piece evolves using an ecosystem metaphor. The ecosystem of "CROSSWORD" has energy. It's inhabitants are the words that are shown on the grid of words. Ecosystem's energy decreases with every correct word that the audience submits. Each word is characterized by the parameters: age, energy, state and arrangement (horizontal-vertical). State takes the values 0-1. In state 0, word's letters are changed by random alternating letters. In state 1, the word is shown. Words are born having state 0. They change state when a player submits the correct word to the corresponding definition. Energy increases with food. A word is feed by selecting it's definition. When age and energy are greater than a fixed value, the word reproduces. Child-word crosses parent-word. A word dies when it's energy becomes 0 or it's age is greater than a maximum value. In this case it disappears from the grid of words. "CROSSWORD" is a game with two opponents: the ecosystem and the audience. Game's goal is to defeat the ecosystem. This happens when it's energy becomes 0.
Crossword: a digital poetry piece
Keywords: ψηφιακή ποίηση, αλγοριθμική τέχνη, τεχνητό οικοσύστημα, τεχνολογίες διαδικτύου, παιχνίδι, θεωρία εννοιολογικής μείξης; digital poetry, algorithmic art, artificial ecosystem, internet technologies, game, conceptual blending