Παρεμβάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο: Το παράδειγμα του Αμυκλαίου στη Σπάρτη - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αναδείξει τα οφέλη των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, συγκεκριμένα στους αρχαιολογικούς χώρους, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Αμυκλαίου στη Σπάρτη. Το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει τη Διαχείριση και Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων, ενώ το δεύτερο πραγματεύεται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τη σημασία τους και τον τρόπο σχεδίασής τους. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αναφορά σε μερικά παραδείγματα υλοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο μελετά αφενός, το παράδειγμα του Αμυκλαίου στη Σπάρτη και αφετέρου, άλλες περιπτώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας επιλέχθηκε με αφορμή την εντατική ενασχόλησή μου με το αντικείμενο της Μουσειολογίας και ειδικότερα, με τη δραστηριοποίησή μου στις Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου συμμετείχα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εμβάθυνση στην περίπτωση των Αρχαιολογικών Χώρων προκλήθηκε από το έντονο ενδιαφέρον μου να έρθω σε επαφή και με τον εν λόγω φορέα πολιτισμού. Η ανάγκη μου αυτή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών, όπου είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω μαθήματα σχετικά με την επιστήμη της αρχαιολογίας.

This paper attempts to highlight the benefits of educational interventions, specifically in archaeological sites, using as an example the case of the Amyklaion in Sparta. In chapter 1, the thesis in question deals with the Management and Promotion of Archaeological Sites and Monuments, then in chapter 2 with Educational Programmes, their importance and how they are designed, while some educational programmes from other archaeological sites are mentioned as well. In the third and last chapter, the example of the Amyklaion in Sparta as well as other examples of educational programmes at this specific archaeological site are studied. The topic of my thesis was chosen due to my intensive involvement in the field of museology and in particular, as a result of my involvement in the Museum Collections of the Ionian University, where I have participated in the design and implementation of activities and educational programmes. The decision to focus on Archaeological Sites was triggered by my interest to get in touch with a different area of culture, since during my undergraduate studies, I had the opportunity to attend classes related to the field of archaeology, which were and still are of great interest to me.
Keywords: Διαχείριση, ανάδειξη, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, Αμυκλαίον Σπάρτης; Management, promotion, archaeological sites and monuments, educational programs, Amyklaion of Sparta