Ειδική Αγωγή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Δραστηριότητες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τύφλωση και κώφωση με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την προστασία της θάλασσας και των υπό εξαφάνιση μεσογειακών ειδών - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί πλέον θεσμοθετημένο εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Το αντικείμενο της είναι διαθεματικό και διεπιστημονικό και αφορά την εκπαίδευση γύρω από το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, η υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφέρει πως οι δυο μεταβλητές συσχετίζονται άμεσα. Η εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή συμβάλει θετικά στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών με αναπηρία, δρώντας εποικοδομητικά στη σχολική επίδοση τους, στη συμπεριφορά τους, εντός και εκτός σχολείου και γενικότερα στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής έρευνας είναι να παρουσιαστεί η σύνδεση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Ειδική Αγωγή και η δημιουργία περιβαλλοντικού υλικού με δραστηριότητες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τύφλωση και κώφωση, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την προστασία της θάλασσας και των υπό εξαφάνιση μεσογειακών ειδών καθώς και η αξιολόγηση αυτού από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τα συμπεράσματα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί παρόλο που θεωρούν ωφέλιμη την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και θεωρούν ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη διδασκαλία της, την εφαρμόζουν λίγο έως καθόλου. Για το Εγχειρίδιο περιβαλλοντικού υλικού, τα υψηλά ποσοστά των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζουν το θετικό πρόσημο του εν λόγω εγχειρήματος για το περιεχόμενο και την επίτευξη των στόχων. Για την καταλληλότητα για παιδιά με προβλήματα όρασης κρίθηκε πάρα πολύ επαρκές όχο όμως το ίδιο κατάλληλο για τα παιδιά με προβλήματα ακοής.

Environmental Education is now an institutionalized tool for dealing with environmental problems on a global scale. Its subject matter is interdisciplinary and interdisciplinary and concerns education around the environment, education within the environment and education for the environment. Regarding Environmental Education and Special Education, the existing literature states that the two variables are directly related. The application of Environmental Education in Special Education contributes positively to the cognitive, emotional and social development of children with disabilities, acting constructively in their school performance, in their behavior, inside and outside school and in general in their all-round development. The purpose of this postgraduate diploma research is to present the connection of Environmental Education with Special Education and the creation of environmental material with inclusive education activities for preschool children with blindness and deafness, with the aim of environmental awareness for the protection of the sea and endangered species of Mediterranean species as well as the evaluation of this by Special Education teachers of Primary Education The conclusions are that although teachers consider Environmental Education beneficial for students with special educational needs and believe that they can support its teaching, they apply it little or not at all. For the Environmental Material Handbook, the high percentages of evaluations reflect the positive sign of this undertaking in terms of content and achievement of objectives. For the suitability for children with visual impairments it was judged to be very adequate but equally suitable for children with hearing impairments.
Keywords: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή, Ειδική Αγωγή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Συμπεριληπτική μάθηση, μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, μαθητές με προβλήματα όρασης, μαθητές με προβλήματα ακοής; Environmental Education, Special Education, Special Education and Environmental Education, Inclusive learning, students with Special Educational Needs, visually impaired students, hearing impaired students