Μελέτη βιωσιμότητας λυοφιλιωμένων προβιοτικών για χρήση σε βρεφικές κρέμες - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα εργασία αξιολογήθηκε η ικανότητα των λυοφιλιωμένων, με και χωρίς ίνες μήλου, προβιοτικών να επιβιώνουν σε επαρκείς ποσότητες, ενσωματωμένα σε βρεφικές κρέμες κατά την αποθήκευση για ένα μηνά. Τα προβιοτικά στελέχη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο L. casei ATCC 393 και ο L. plantarum 2035. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι L. plantarum είναι ανθεκτικότερος από τον L. casei. Συγκεκριμένα ο ελεύθερος L. plantarum κατά την αποθήκευση μειώθηκε κατά 75% ενώ με ίνες μήλου μειώθηκε μόνο κατά 5% και ο ελεύθερος L. casei κατά την αποθήκευση μειώθηκε κατά 83% ενώ με ίνες μήλου μειώθηκε μόνο κατά 16%. Όσον αφορά τα μείγματα βρεφικών κρεμών ο L. plantarum, στις βρεφικές κρέμες με 0%, 1%, 5%, 10% ίνες μήλου, σημείωσε μείωση 27%, 10 %, 9%, 6% αντίστοιχα. Ομοίως ο L. casei, στις βρεφικές κρέμες με 0%, 1%, 5%, 10% ίνες μήλου, σημείωσε μείωση 9%, 20 %, 20%, 16% αντίστοιχα. Τα μίγματα των βρεφικών προβιοτικών κρεμών με L. plantarum με και 5% και 10% ίνες μήλου διατήρησαν των αριθμό των ζωντανών κυττάρων σε πάνω από 10 6 cfu/g έτοιμης βρεφικής κρέμας. Ειδικότερα, η βρεφική κρέμα με L. Plantarum και 10% ίνες μήλου περιείχε 6,98 log cfu/g έτοιμης βρεφικής κρέμας και ήταν η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε. Για την παραγωγή προβιοτικών βρεφικών κρεμών απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αυξηθεί η βιωσιμότητα των προβιοτικών κατά την αποθήκευση.

In the present essay, the ability of freeze-dried, with and without apple fibers, probiotics to survive in adequate amounts incorporated into baby food during one month of storage, was evaluated. The probiotic strains used, were L. casei ATCC 393 and L. plantarum 2035. The results showed that L. plantarum is more resistant than L. casei. Specifically, during storage, free L. plantarum was reduced by 75% while with apple fibers, it was reduced by only 5% and free L. casei during storage was reduced by 83% while with apple fibers it was reduced by only 16%. Regarding the infant food mixtures, L. plantarum in the infant food with 0%, 1%, 5%, 10% apple fibers, showed a reduction of 27%, 10%, 9%, 6% respectively. Similarly, L. casei in baby food with 0%, 1%, 5%, 10% apple fibers showed a reduction of 9%, 20%, 20%, 16% respectively. Probiotic infant food mixtures with L. plantarum with 5% and 10% apple fiber maintained viable cell counts at over 106 cfu/g of prepared infant food. In particular the infant food with L. Plantarum and 10% apple fiber contained 6.98 log cfu/g of ready infant food and was the highest value recorded. For the production of probiotic baby food, further research is needed in order to increase the viability of probiotics during storage.
Keywords: Προβιοτικά, Βρεφικά παρασκευάσματα, Μικροχλωρίδα, Βιωσιμότητα, Λυοφιλίωση, L. casei, L. plantarum