Εφαρμογή αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης στην αξιολόγηση μηχανικής μετάφρασης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η διερεύνηση της εφαρμογή αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης σε συνδυασμό με την χρήση της μορφής Bag Of Words ως εργαλείο αξιολόγησης μηχανικής μετάφρασης. Αρχικά έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον τομέα της μετάφρασης και στη συνέχεια μελετήθηκαν τεχνικές μηχανικής μετάφρασης καθώς και υφιστάμενες τεχνικές αξιολόγησης αυτών, αυτόματες αλλά και ανθρώπινες. Στα πλαίσια διεξαγωγής πειραμάτων, μερικές από τις υφιστάμενες τεχνικές εφαρμόστηκαν στο σετ δεδομένων που δόθηκε ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα τους με αυτά της εφαρμογής βαθιών αρχιτεκτονικών με δεδομένα στην μορφή Bag Of Words, μέθοδος για την οποία εκτελέστηκαν στο σύνολο 1440 πειράματα. Παρόλο που η ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, μπορούν από αυτά να εξαχθούν πορίσματα και προτάσεις που ίσως βοηθήσουν μελλοντικές προσεγγίσεις.

Machine translation evaluation using deep neural net
Keywords: nlp, βαθιά μάθηση, nmt evaluation