«ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΑΓΡΟΥ 1990-2019» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η Δημογραφική έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο μελέτης των επισκεπτών που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, αρχής γενομένης από το έτος 1990 ως το 2019. Κυρίως, η παρούσα διδακτορική έρευνα εξετάζει, ως βασικό αντιπροσωπευτικό δείγμα, τη νοσηλευτική κίνηση του Κέντρου Υγείας Αγ. Αθανασίου-Αγρού, καθώς αποτελεί το κέντρο παροχών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο μεγαλύτερο μέρος του γεωγραφικού διαμερίσματος της νήσου Κέρκυρας, κατά τα εξεταζόμενα έτη. Συγκεκριμένα, στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή, ο προσδιορισμός και η συσχέτιση δημογραφικών παραγόντων, όπως φύλο, ηλικία, τόπος διαμονής, ασφαλιστική ιδιότητα, επάγγελμα. Καθώς και το είδος προσφοράς και υπηρεσιών υγείας, όπως οι εποχικές και ετήσιες διακυμάνσεις, οι δείκτες και τα αίτια νοσηρότητας του εξεταζόμενου πληθυσμού, προς τους πολίτες που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στην περιοχή δικαιοδοσίας των Κέντρων Υγείας, αλλά και γενικότερα του Νομού Κέρκυρας. Με αυτόν το στόχο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και αποδελτίωση του ερευνητικού αρχειακού υλικού. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην παρούσα έρευνα, απορρέει από την επεξεργασία των δεδομένων των βιβλίων μητρώων και την κωδικοποίησή τους. Για την καλύτερη ερευνητική προσέγγιση του θέματος χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική και η επαγωγική στατιστική. Η περιγραφική στατιστική επιλέχθηκε για την αποτύπωση των δημογραφικών στοιχείων των ατόμων που έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου-Αγρού Κέρκυρας. Τα στοιχεία παρατίθενται σε πίνακες συχνοτήτων και ποσοστών, καθώς και σε αντίστοιχα διαγράμματα. Η επαγωγική στατιστική χρησιμοποιήθηκε για την διερεύνηση συσχετίσεων μεταξύ των μεταβλητών. Ο έλεγχος των συγκεκριμένων συσχετίσεων πραγματοποιήθηκε με την χρήση του chi-square του στατιστικού προγράμματος SPSS.
Keywords: Δημογραφική έρευνα, Βιβλία Μητρώων, Κέντρα Υγείας, Νοσηλευτική κίνηση