Υποτιτλισμός και Σχολιασμός της ταινίας μικρού μήκους "Second Best" - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, η οποία συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί το επιστέγασμα της τετραετούς φοίτησής μου. Σκοπός αυτής είναι η παρουσίαση των μεταφραστικών γνώσεων, εμπειριών και ικανοτήτων, τις οποίες έχω αποκτήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των μεταφραστικής μου εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η πτυχιακή μου εργασία αφορά τον διαγλωσσικό υποτιτλισμό της ταινίας μικρού μήκους Second Best έχοντας ως γλώσσα πηγή τα αγγλικά και γλώσσα στόχο τα ελληνικά, καθώς και τον σχολιασμό της διαδικασίας υποτιτλισμού. Επέλεξα τον τομέα του υποτιτλισμού, καθώς θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη διαδικασία μετάφρασης υποτίτλων. Λόγω του συνδυασμού εικόνας, ήχου και διαλόγου, δημιουργούνται πολλά ερεθίσματα, κάνοντας ακόμα πιο ιδιαίτερη τη διαδικασία του υποτιτλισμού.

This thesis was written in accordance with the instructions of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting of the Ionian University and is the culmination of my four years of study. The purpose of this is to present the knowledge, experiences and abilities that I have acquired throughout my translation training. Specifically, my thesis concerns the interlingual subtitling of the short film Second Best, as well as the commentary on the subtitling process. The source language is English and the target language is Greek. I chose the field of subtitling, as I find the process of it particularly interesting. Due to the combination of image, sound and dialogue, many stimuli are created, which makes the process even more special.
Subtitling and Commentary of the short film "Second Best"
Keywords: Υποτιτλισμός, Μετάφραση, Οπτικοακουστική Μετάφραση, Ταινία Μικρού Μήκους; Subtitling, Translation, Audiovisual Translation, Short Film