ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η γλωσσική επεξεργασία κειμένων του Ελ. Βενιζέλου που αφορούν τον Εθνικό Διχασμό και τον Μικρασιατικό Πόλεμο. Στην επεξεργασία αυτή χρησιμοποιείται το μοντέλο της Λογοϊστορικής Προσέγγισης της Ruth Wodak. Το δείγμα κειμένων που εξετάζεται ως επί το πλείστον αποτελείται από αγορεύσεις του Βενιζέλου στη Βουλή αλλά περιλαμβάνει και δημόσιες ομιλίες, υπομνήματα, σελίδες ημερολογίου και επιστολές. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη στενή σχέση της γλώσσας με την πολιτική πραγματικότητα καθώς και την ιδεολογία. Τα κείμενα αυτά ανήκουν σε μία εποχή που σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

The purpose of this work is the linguistic processing of texts of El. Venizelos concerning the Division and the Asia Minor War. In this study, the model of Ruth Wodak's Logohistorical Approach is used. The sample of texts examined mostly consists of Venizelos' speeches in the Parliament but also includes public speeches, memoranda, diary pages and letters. This research highlights the close relationship between language and political reality as well as ideology. These texts belong to an era that marked the history of modern Greece.
Keywords: Βενιζέλος, Κριτική Ανάλυση Λόγου, λογοϊστορική προσέγγιση, Εθνικός Διχασμός, Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Μικρά Ασία; Venizelos, Critical Discourse Analysis, logohistorical approach, National Division, King Constantine, Asia Minor