Βία, φύλο και κοινωνική τάξη στις μεταφράσεις των παραμυθιών των αδερφών Grimm. Οι απόψεις μεταφραστών και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Διακόσια περίπου χρόνια από την πρώτη τους έκδοση τα παραμύθια των Grimm αποτελούν, παγκοσμίως, αντικείμενο έρευνας και μελέτης ως προς τη μετάφραση και την πρόσληψή τους από σύμφωνα με πολιτιστικά στοιχεία καθώς και με τις κοινωνικές, πολιτικές οικονομικές και ψυχολογικές ανάγκες των διαφόρων λαών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι τα δύο αδέρφια επιθυμούσαν η συλλογή τους να χρησιμεύσει όχι μόνο ως υλικό ανάδειξης του παρελθόντος και της προφορικής παράδοσης, αλλά και ως εγχειρίδιο για την ανατροφή των παιδιών. Τι συμβαίνει όμως σήμερα με τις απόψεις που επικρατούν στον εκπαιδευτικό χώρο για την παιδαγωγική χρησιμότητα και την αξιοποίησή τους; Για ποιο λόγο μεταφράζονται ακόμη και κατά πόσο η μετάφρασή τους επηρεάζεται και διαφοροποιείται ως προς συγκεκριμένα στοιχεία λόγω των παιδαγωγικών, κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών της σημερινής εποχής; Εστιάζοντας στα παραπάνω ερωτήματα, η παρούσα εργασία ερευνά τις απόψεις μεταφραστών και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη βία και τις διακρίσεις ως προς το φύλο και την κοινωνική τάξη στη μετάφραση των παραμυθιών των αδερφών Grimm. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υλοποιήθηκε με τη χρήση δύο διαφορετικών ερωτηματολογίων τα οποία θέτουν βασικά ερωτήματα σε μεταφραστές και εκπαιδευτικούς σχετικά με την απόδοση των στοιχείων της βίας και της διάκρισης ως προς το φύλο και την κοινωνική τάξη σε συνάρτηση με τους παράγοντες της προφορικότητας και του ακροατηρίου-στόχου και την αξιοποίηση των παραμυθιών στην εκπαίδευση. Τέλος, παρατίθενται και σχολιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών μέσα από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

Almost two hundred years from their first edition the Grimms’ “Nursery and Household Tales” are still a fertile ground for research concerning their translation based on cultural elements as well as social, political, financial and pshychological needs of different nations and cultures. Equally interesting is the fact that the two brothers wished their collection to be used not only as means of promotion of the past and the oral tradition, but also as a manual for children’s behavior. This was the reason behind every change and adaptation, in order to make the fairy tales appropriate for children. However, what is the general opinion which prevails in the contemporary educational world about the tales’ pedagogical utilization? Why they are being translated until today and in what level is their translation affected due to pedagogical, social and cultural conditions of the modern era we are going through? Focusing on the questions mentioned above the present thesis tries to examine the beliefs of translators and primary school teachers about violence, gender and social status discrimination in the translation of Grimms’ tales. More specifically, this quantitative research was implemented using two different questionnaires which ask basic questions to translators and teachers related to violence, gender and social status discrimination in these fairy tales and how the translation of these elements is affected by the factors of orality and target-group. Finally, the results of the research are listed and discussed in comparison to the foundings of other surveys, mentioned in international and Greek bibliography.
Violence, gender and social class in the translations of Grimm's fairy tales. A researsch among translators and primary educators.
Keywords: βία, φύλο, κοινωνική τάξη, παραμύθια Grimm, ελληνικές μεταφράσεις, έρευνα; violence, gender, social class, Grimm's fairy tales, greek translations, research