AIDS Conference“Ταυτόχρονη διερμηνεία ιατρικών συνεδρίων από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα. Θεματολογία: Ιός HIV και AIDS. Προετοιμασία συνεδρίου: “International 2020: virtual”.” - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στην πτυχιακή αυτή εργασία στιάζουμε στη συλλογή προς μελέτη υλικού σχετικό με το προς διερμηνεία αντικείμενο, αξιοποιώντας την πλούσια βιβλιογραφία για το AIDS τόσο σε βιβλία, λεξικά, επιστημονικά περιοδικά, όσο και στους διαδικτυακούς τόπους έγκυρων δημόσιων φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόληψης. Εν συνεχεία, μελετούμε τα πρακτικά του επιλεγμένου ιατρικού συνεδρίου καθώς και την ταυτότητα και ιδιότητα των ομιλητών, ενώ επίσης βασιζόμαστε σε αρχειακό υλικό παλαιότερων συνεδρίων International AIDS Conference με σκοπό να αποκτήσουμε μία ευρύτερη εικόνα για τα διαδικαστικά και τη ροή του συνεδρίου. Το σημαντικότερο πόνημα ωστόσο της μελέτης αυτής συνιστά η συγκρότηση εκτενούς γλωσσαριού ιατρικής ορολογίας για το AIDS στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, το οποίο παραθέτει αλφαβητικά όλους τους ιατρικούς όρους σχετικά με τις παθήσεις, τη φαρμακολογία και την ανατομία του AIDS και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της προετοιμασίας του προς μελέτη συνεδρίου. Επιπροσθέτως, αντικείμενο σχολιασμού αποτελούν τα πρακτικά κωλύματα και οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διερμηνευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα αναφέρονται τα εργαλεία και οι διερμηνευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την παραγωγή μίας επιστημονικά ορθής και υφολογικά ισάξιας διερμηνείας εις την ελληνική, καθώς επίσης, επιχειρείται ένας απολογισμός του συνεδρίου αξιολογώντας την ουσιαστική βοήθεια που μας προσέφερε η προετοιμασία και καταλήγοντας στο εάν αυτή συντέλεσε στην επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος ή όχι.

In this dissertation we focus on the collection to study material related to the subject to be interpreted, utilizing the rich literature on AIDS in books, dictionaries, scientific journals, as well as on the websites of reputable public bodies and non-profit organizations active in its field. information and prevention. Next, we study the transcripts of the selected medical conference as well as the identity and capacity of the speakers, while also relying on archival material of past International AIDS Conference conferences in order to gain a broader picture of the conference procedures and flow. The most important work of this study, however, is the compilation of an extensive glossary of medical terminology for AIDS in Greek and English, which lists in alphabetical order all the medical terms related to the diseases, pharmacology and anatomy of AIDS and is the most important tool of preparation. of the conference to be studied. In addition, the practical obstacles and difficulties that arose during the interpretation process are commented on, while at the same time the tools and the interpreting methods used in order to produce a scientifically correct and stylistically equivalent interpretation in Greek are mentioned, as well as an account is attempted. of the conference evaluating the essential help that the preparation offered us and concluding whether it contributed to the achievement of a better result or not.
AIDS Conference “Simultaneous interpreting of medical conferences from English to Greek. Topic: HIV and AIDS. Conference preparation: "International 2020: virtual". "
Keywords: Μελέτη Sopamo, μελέτη αποτελεσμάτων γέννησης, NSND, σχήμα, FDA, EMA, ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, Dolutegravir, DTG σύλληψη έκθεσης, πρωτότυπο σήμα ασφάλειας, NTD, ενέσιμα μακράς δράσης, θεραπεία πρώτης γραμμής, οδηγίες θεραπείας του ΠΟΥ, γενετικά ελαττώματα, ανεπιθύμητο αποτέλεσμα γέννησης , κατάσταση μητρικού HIV, προκαταρκτικό σήμα ασφάλειας, σύλληψη Dolutegravir, προκαταρκτικά ευρήματα, επιλογή θεραπείας με αρνητικές επιπτώσεις, έκθεση σύλληψης, περίοδος μείωσης, αυξημένος κίνδυνος, πιθανά οφέλη της DTG, ισότητα των φύλων, δεδομένα ασφάλειας εγκυμοσύνης, ηλικία αναπαραγωγής, θεραπευτικές δοκιμές, δοκιμές εμβολίων , COVID-19.; Sopamo study, birth outcome study, NSND, regimen, FDA, EMA, neural tube defects, Dolutegravir, DTG conception exposures, original safety signal, NTD, long – acting injectables, first line treatment, WHO treatment guidelines, birth defects, adverse birth outcome, maternal HIV status, preliminary safety signal, Dolutegravir conception, preliminary findings, adversely impacted treatment option, conception exposure, period of decline, increased risk, potential benefits of DTG, gender equity, pregnancy safety data, reproductive age, therapeutic trials, vaccine trials, COVID – 19.