Βαθιά Μάθηση και εφαρμογή της σε εργασίες γλωσσικής τεχνολογίας - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η βαθιά μάθηση είναι ένα νέο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στα τεχνικά νευρωνικά δίκτυα. Τα τεχνικά νευρωνικά δίκτυα έχουν μοναδικές ιδιότητες που επιτρέπουν στα μοντέλα βαθιάς μάθησης να λύνουν εργασίες που τα μοντέλα της μηχανικής μάθησης δεν θα μπορούσαν να λύσουν ποτέ. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται αναλυτικά τα δομικά συστατικά της βαθιάς μάθησης μαζί με κάποιες από τις βασικότερες αρχιτεκτονικές της. Επιπλέον, κατασκευάζεται ένα πραγματικό μοντέλο βαθιάς μάθησης με χρήση του keras API και tensorflow frame work, το οποίο έχει φτιαχτεί για να αναγνωρίζει χειρόγραφους χαρακτήρες από εικόνες .Το πειραματικό κομμάτι επεκτείνεται και στο πεδίο των Γλωσσικών επιστημών, αφού γίνεται αναφορά στα μοντέλα μετάφρασης κειμένων και αξιολόγηση αυτών με τις μετρικές απόδοσης WER, METEOR, TER. Τέλος, παρουσιάζονται τα world embeddings και παρέχεται κώδικας που αντικαθιστά τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού τους με χρήση Pre trained embeddings στα Ελληνικά.

Deep Learning is a very young field of artificial intelligence based on artificial neural networks. Artificial neural networks have unique capabilities that enable Deep learning models to solve tasks that machine learning models could never solve. In this dissertation, are presented in great detail the structure elements of deep learning together with some of the most important architectures. In Addition, a deep learning model is created by using the Keras API and Tensor flow frame work, which is made to recognize hand written digits from pictures. The experimental part expands to the field of linguistic sciences, because of the reference to the text translation models and evaluation of them by the NLP metrics WER, METEOR, TER. Last but not least, there is a presentation of word embeddings together with code that replaces the traditional way of calculating them by using pre trained embeddings in Greek.
DEEP LEARNING AND APPLICATION TO LINGUISTIC TECHNOLOGIES
Keywords: ΒΑΘΙΑ ΜΑΘΗΣΗ,ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,ΤΕΧΝΗΤΉ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ; DEEP LEARNING,ARTIFICIAL INTELLIGENCE,LINGUISTIC TECHNOLOGIES