Ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας σήματος για δίκτυο γεωφώνων χαμηλού κόστους - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ο τρόπος για να μελετηθεί η σύσταση του υπεδάφους δεν είναι πάντα δια της μεθόδου της γεώτρησης. Υπάρχει πληθώρα τρόπων και μεθόδων ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα του υπεδάφους χωρίς την απαραίτητη χρήση κοστοβόρων λύσεων. Μια από τις μεθόδους χαμηλού κόστους που μελετάται σε αυτήν την εργασία είναι η σεισμική γεωφυσική διασκόπηση κατά την οποία γίνεται χρήση γεωφώνων σε κατάλληλη διάταξη των οποίων, το ανιχνεύσιμο καταγεγραμμένο σήμα, αναλύεται. Οι μέθοδοι που διερευνήθηκαν στην εργασία αυτή είναι η πολυκάναλη ανάλυση σημάτων MASW με χρήση της « Phase - Shift Method », η μέθοδος των πρώτων αφίξεων των κυμάτων και κατασκευή χρονοδρομικών καμπύλων , η μέθοδος της πρώτης ανακλώμενης με γεώφωνο πάνω από την πηγή καθώς και η μέθοδος των πρώτων ανακλώμενων – οριακά διαθλώμενων ακτινών. Από τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεθόδων γίνεται μια σύγκριση των αποτελεσμάτων και ελέγχουμε την ισχύ του προτεινόμενου μοντέλου που βασίζεται στην ανάλυση σημάτων από την μέθοδο των πρώτων ανακλώμενων και των πρώτων ανακλώμενων – οριακά διαθλώμενων. Γίνεται επίσης και διερεύνηση και μιας επιπλέον μεθόδου, της καμπύλης υπερβολής η οποία βασίζεται στις μετρήσεις των πρώτων ανακλώμενων – οριακά διαθλώμενων. Τέλος γίνεται πρόταση για μελλοντική εργασία, πως θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ενός χαμηλού κόστους δικτύου γεωφώνων κατάλληλο για γεωφυσικές διασκοπήσεις.
Development of signal processing algorithms for low-cost geophon network
Keywords: γεώφωνα, χρονοδρομικές καμπύλες, MASW Method, Auto Correlation, Cross Correlation, Οριακά διαθλώμενες ακτίνες, Ανακλώμενες ακτίνες, Σεισμική Διασκόπηση, κύματα Rayleigh; Geophones, travel time curves, MASW Method, Auto Correlation, Cross Correlation, Refracted rays, Reflected rays, seismic survey, Rayleigh waves