Μελέτη της απόδοσης στα ελληνικά όρων ιχθυολογίας στη Νομοθεσία και Νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια να εξεταστούν οι τρόποι απόδοσης στην ελληνική γλώσσα όρων ιχθυολογίας στη Νομοθεσία και Νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Ειδικότερα, εξετάστηκε μέσω σώματος κειμένων, που συγκροτείται από 7 Κανονισμούς της Ε.Ε., αν οι ονομασίες 115 ψαριών αποδίδονται στην ελληνική γλώσσα με τον ίδιο τρόπο σε αυτούς τους Κανονισμούς της Ε.Ε. Επιπλέον, ερευνήθηκαν οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν για την απόδοση των επιλεγμένων όρων. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ομοιογένεια στη χρήση των αποδόσεων καθώς μόνο το 42% των εξεταζόμενων όρων είχε πάντοτε την ίδια απόδοση στα ελληνικά, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις με διπλές, τριπλές ακόμα τετραπλές αποδόσεις. Για τη χρησιμοποιούμενη στρατηγική μετάφρασης τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατά λέξη μετάφραση είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη στρατηγική έναντι του έκτυπου και του δανείου, χωρίς όμως να μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα λόγω του μικρού όγκου των όρων που κατέστη εφικτό να κατηγοριοποιηθούν.

In this study an attempt was made to examine the translation of ichthyology terms in the European Union (EU) legislation and jurisprudence. In particular, a corpus composed of 7 EU Regulations was used to verify whether the names of 115 fish were translated in Greek in the same way in these EU Regulations. Additionally, the implemented translation strategies for these terms were examined. The results showed no homogeneity in the use of attributions, as only 42% of the terms examined used consistently the same attribution, while there were cases of double, triple and even quadruple attributions. For the translation strategy used, the results of the study showed that literal equivalents was the most widely used strategy compared to loan translations (calques) and direct borrowing, but no conclusions could be drawn due to the limited number of terms that were categorized.
Study of the interpretation in Greek of ichtyology terms in the European Union legislation and jurisprudence.
Keywords: Όροι ιχθυολογίας, Νομοθεσία, Νομολογία, Ευρωπαϊκή Ένωση, μετάφραση, στρατηγικές μετάφρασης, αγγλικά, ελληνικά.; Ichthyology terms, Legislation, Jurisprudence, European Union, translation, translation strategies, English, Greek.