Τα αίτια αντικατάστασης του τουρκικού εθνικισμού από τον ισλαμικό εθνικισμό μέσα από κειμενικά παραδείγματα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην αυγή του 21ου αιώνα, ο εθνικισμός, ο οποίος στη διάρκεια του 20ου αιώνα είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία του πληθυσμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, τροφοδοτείται όλο και πιο πολύ με το θρησκευτικό στοιχείο του Ισλάμ. Βέβαια, η έντονη θρησκευτική τάση δεν αποτελεί πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό, αφού δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται βαθιά ριζωμένη στον τουρκικό λαό. Σε αντίθεση με τις αρχικές επιδιώξεις του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, το Ισλάμ έχει καταφέρει να διατηρήσει ισχυρή τη θέση του όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε ολόκληρη την τουρκική κοινωνία. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονες συγκρούσεις μεταξύ των συντηρητικών ισλαμιστών και των κοσμικών εθνικιστών υποστηρικτών του Κεμάλ, μέχρι που το κυβερνών κόμμα, ΑKP, κατάφερε να αποβάλλει πλήρως από το πολιτικό σύστημα του προκατόχους του και να εγκαταστήσει τους δικούς του, φιλο-κομματικούς. Ο ηγέτης του AKP, ύστερα από τις συνταγματικές τροποποιήσεις, έχει υιοθετήσει συντηρητική ισλαμική πολιτική πορεία, ενώ επικαλούµενος το μεγαλείο της οθωµανικής αυτοκρατορίας, προωθεί μια νέα τάση, αυτή του νέο-οθωμανισμού, η οποία αποτελεί κατασκεύασμα του θρησκευτικού εθνικισμού που εκφράζεται από τον Ερντογάν.
Keywords: Ισλάμ, Κεμάλ, Ερντογάν, εθνικισμός, Πολιτικό Ισλάμ, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πραξικόπημα