Σύγχρονα οπτικοακουστικά έργα επιστημονικής φαντασίας και η σχέση τους με τις τεχνολογικές εξελίξεις - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία τείνει να γίνει πλήρως ψηφιακή κατά τα επόμενα χρόνια. Ο κόσμος έχει ήδη εξοικειωθεί με την ένταξη της τεχνολογίας στη ζωή του. Σ’ αυτό βέβαια έχει συμβάλει και η ίδια η τεχνολογία, καθώς με τις συνεχείς αναβαθμίσεις της, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα για απεριόριστη χρήση του διαδικτύου, αλλά και των ηλεκτρονικών συσκευών του. Επίσης, παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια στις σειρές και στις ταινίες μυθοπλασίας οι οποίες κάνουν ένα άλμα στο μέλλον, παρουσιάζοντάς μας έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ψυχαγωγία και η διεύρυνση των γνώσεων του κάθε ανθρώπου. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών που κάνουν χρήση του διαδικτύου, όπως είναι η ανάπτυξη της 5ης γενιάς κινητής επικοινωνίας (5G), των μεγάλων δεδομένων (Big Data), της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) και της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), προβλέπεται να αναβαθμίσει τη ποιότητα που έχει σήμερα ο κόσμος όσο αφορά τη ψηφιακή του ζωή και την καθημερινότητά του. Στην εργασία αυτή, αρχικά θα παρουσιάσω εν συντομία την ιστορία και την τεχνική της κάθε διαδικτυακής τεχνολογίας, η οποία αναδεικνύετε μέσω των οπτικοακουστικών μυθοπλασιών που επέλεξα να αναλύσω. Στη συνέχεια, θα γίνει η ανάλυση των τεχνολογικά εξελιγμένων οπτικοακουστικών μυθοπλασιών, κυρίως από ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, ως προς την διαδικτυακή τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Ενώ αναλύω την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θα παρουσιάσω παράλληλα και ποιες από αυτές τις τεχνολογίες υπάρχουν σήμερα, είτε διαθέσιμες στο κοινό, είτε σε πειραματικό στάδιο.
Keywords: Οπτικοακουστικές μυθοπλασίες, Μεγάλα δεδομένα, Τεχνητή νοημοσύνη, Διαδίκτυο των πραγμάτων, Εικονική πραγματικότητα, Ολόγραμμα