Η εξέλιξη των Αρχαιολογικών Μουσείων στην Ελλάδα από τον 20ό στον 21ο αιώνα - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, είναι η εξέλιξη των Αρχαιολογικών Μουσείων στο πέρασμα των δύο αιώνων, του 20ου και του 21ου, στην Ελλάδα. Στην εισαγωγή, ορίζονται η έννοια και οι στόχοι του Μουσείου τόσο στην χώρα μας όσο και έξω από τα σύνορα της, καθώς και η έννοια της Μουσειολογίας και η σχέση μεταξύ τους. Επιπλέον, αναλύεται η έννοια της Αρχαιολογίας και προσδιορίζεται η σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο τρόπος διαμόρφωσης της Αρχαιολογίας μέσω της συνεισφοράς των ερμηνευτικών προσεγγίσεων, ειδικότερα αναλύεται η υλιστική προσέγγιση του πολιτισμού, ο στρουκτουραλισμός-δομισμός, η μαρξιστική αρχαιολογία και η μεταδιαδικαστική αρχαιολογία. Επιπρόσθετα, σκιαγραφείται η ανασκαφική έρευνα, τα στάδια που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε ένα εύρημα να φτάσει στον χώρο του Μουσείου και να γίνει μουσειακό αντικείμενο. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται οι νέες τάσεις στη Μουσειολογία και με ποιους τρόπους υλοποιούνται. Οι νέες τάσεις έχουν ως στόχο την προσέλκυση των επισκεπτών στον χώρο του Μουσείου και την κατάρρευση της αντίληψης, που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, ότι τα μουσεία είναι καθαρά για φύλαξη των πολιτιστικών αποθεμάτων. Στον 21ο αιώνα τα Μουσεία έχουν αλλάξει χαρακτήρα και είναι συνυφασμένα με τα δεδομένα της εποχής. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται ορισμένα μουσεία που μελετήθηκαν ως έρευνες περίπτωσης, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ολυμπίας και Τεγέας. Περιγράφονται οι αλλαγές τόσο στο κτήριο του Μουσείου όσο και στον εκθεσιακό χώρο. Επίσης, υπάρχει φωτογραφικό υλικό για το κάθε Μουσείο που δηλώνει τις αλλαγές που έχουν υποστεί. Στο τέλος της εργασίας, γίνεται σύνοψη των επιμέρους ενοτήτων των κεφαλαίων.
Keywords: Μουσείο, Μουσειολογία, Αρχαιολογία, Αρχαιολογικό Μουσείο, Επισκέπτης