Κατασκευή πρότυπου υλικού και λογισμικού συστήματος χαμηλού κόστους για καταγραφή και πρόληψη ασθενειών σε δέντρα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι ασθένειες που προσβάλλουν τα δέντρα, προκαλούν προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως μείωση ποιότητας μείωση ποσότητας και ποιότητας παραγωγής. Στην παρούσα εργασία υλοποιήθηκε πρότυπο σύστημα που προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής της υγρασίας και γενικότερα των υγρών που βρίσκονται στο εσωτερικό του κορμού των δέντρων. Με την καταγραφή αυτή ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για την υγεία του δέντρου που εξετάζει, αφού ελέγχοντας την ποσότητα υγρασίας στο εσωτερικό του δέντρου, θα μπορεί να παρατηρήσει αν είναι υγιές ή έχει τάσεις ξήρανσης. Η συγκεκριμένη εργασία περιγράφει αρχικά το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η πρότυπη κατασκευή και συνέχεια παρουσιάζονται άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα ή παρόμοια με σκοπό την επίλυση του. Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική αναφορά γίνεται στην περιγραφή και την εφαρμογή των εργαλείων και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν καταλήγοντας σε τεχνικές επίλυσης του ζητήματος. Παράλληλα, στην εργασία παρουσιάζονται οι κυριότερες ασθένειες και προβλήματα που καταγράφονται στο δέντρο της ελιάς. Η ελιά επιλέχθηκε γιατί τα πειράματα του συστήματος λαμβάνουν χώρα στο νησί της Κέρκυρας και όπως είναι γνωστό αποτελεί το πιο σημαντικό δέντρο στο νησί, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την παραγωγή ελαιόλαδου είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά. Αρχικά το σύστημα δοκιμάστηκε σε πειραματικό επίπεδο με κλαδιά έτσι ώστε να ρυθμιστεί κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο πεδίο. Στη συνέχεια, το σύστημα που αναπτύχθηκε εγκαταστάθηκε σε δέντρο της ελιάς με σκοπό τη λήψη δεδομένων από το εσωτερικό του κορμού της. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση με πρακτική απόδειξη του πρότυπου συστήματος, αφού παρουσιάζονται δεδομένα τόσο από εργαστηριακές δοκιμές, όσο και από μετρήσεις στο πεδίο. Τέλος, η οδηγείται σε εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο αποδοτικό είναι το σύστημα, περαιτέρω βελτιώσεις αλλά και παρουσίαση των δεδομένων σε διαγράμματα.

Diseases that affect trees cause problems in various areas, such as quality reduction, quantity reduction and production quality. In the present work, a standard system was implemented that offers the possibility of recording the humidity and in general the liquids that are inside the trunk of the trees. With this recording the user will be able to receive information about the health of the tree he is examining, after checking the amount of moisture inside the tree, he will be able to observe if it is healthy or has drying tendencies. This work first describes the problem that the standard construction is called to solve and then presents other research that has been done on the specific problem or similar in order to solve it. Also, very important reference is made to the description and application of the tools and methods used resulting in problem solving techniques. At the same time, the work presents the main diseases and problems recorded in the olive tree. The olive tree was chosen because the experiments of the system take place on the island of Corfu and as it is known it is the most important tree on the island, since most of the inhabitants are traditionally engaged in the production of olive oil either professionally or as an amateur. Initially the system was tested experimentally with branches so that it can be adjusted properly so that it can cope with the field. The developed system was then installed on an olive tree in order to receive data from inside its trunk. The work is completed with the presentation with practical proof of the standard system, since data are presented both from laboratory tests and from measurements in the field. Finally, it leads to conclusions about how efficient the system is, further improvements and presentation of data in diagrams.
Construction of prototype hardware and software of low-cost system for recording and prevention of diseases in trees
Keywords: μικροεπεξεργαστής Raspberry Pi, αρρώστιες, έντομα, ξήρανση, νερό κορμού, παρακολούθηση υγείας δέντρων, δέντρα της ελιάς; Raspberry Pi microprocessor, trees, diseases, insects, drying, stem water, tree health monitoring, olive trees