Μετάφραση : «Adolescents’ Compulsive Internet Use and Depression: A Longitudinal Study», των Einar B. Thorsteinsson, Lucy Davey University of New England, Armidale, Australia, δημοσιεύθηκε Online τον Φεβρουάριο του 2014 στο SciRes. - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Πρόκειται για τη μετάφραση μιας μελέτης που πραγματεύεται τον εθισμό των εφήβων στο ίντερνετ και πιο συγκεκριμέμα στα σόσιαλ μίντια. Ακόμα αναφέρεται σε άλλες προηγούμενες μελέτες που συνδέουν άμεσα τον εθισμό αυτό με την εμφάνιση κατάθλιψης στους εφήβους καθώς η αυξανόμενη και αλόγιστη χρήση του ίντερνετ αποξενώνει τους εφήβους από το περιβάλλον τους. Η συγκεκριμένη μελέτη παρ’ όλα αυτά έρχεται να απενοχοποιήσει το ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια. Εξετάζει εφήβους από πολλές χώρες του πλανήτη, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, και καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών της εφηβείας. Η έρευνα παρ’ όλα αυτά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, πράγμα που δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, παραθέτοντας απλά όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις μελέτες ανά τα χρόνια. Έχει ακόμα μια ιδιαίτερη χροιά καθώς δεν έρχεται να διαγράψει τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών αλλά να προσθέσει σε αυτές χρησιμοποιώντας παραδείγματα και πίνακες, ιδιαίτερα εύκολους στη κατανόηση από το ευρύ κοινό. Επιπλέον πρόκειται για μια έρευνα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, διαχρονική, που θα έχει ανταπόκριση σε όλους τους ενήλικους καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Τέλος η ίδια η μελέτη έχει ελεγχθεί από την επιτροπή Ανθρωπιστικών Ερευνών Ηθικής του Πανεπιστημίου της Αγγλίας, άρα αποτέλεσε το πλέον καταλληλότερο κείμενο για μετάφραση, ιδιαίτερα της πτυχιακής εργασίας. Το λεξιλόγιο ήταν ιδιαίτερο και απαιτούσε την κατάλληλη έρευνα, ενώ παράλληλα ήταν όσο σύνθετο και παράλληλα όσο απλό χρειαζόταν για να απευθύνεται και στο ευρύ κοινό.

It is about a translation of a study dealing with adolescent addiction to the Internet and more specific to social networks. Other previous studies that directly link this adolescent addiction to adult depression are being mentioned as the growing and widespread use of the Internet is separating adolescents from their environment. This study, is going against all the previous ones and doesn’t accept the correlation between social media and depression. It has examined adolescents from many countries around the world, from different social classes, and a wide range of teens. This research, however, has an informative character, which gives the reader the opportunity to draw their own conclusions by simply quoting all the data gathered from all the studies over the years. It is though very special and different, as it does not oppose to the findings of previous researches but is adding to them by using examples and tables, which makes it very easy to understand by the public. Another thing that makes it so special is that it deals an issue that most adults will have to face in one way or another during their lives. Finally, the original study itself has been tested by the Humanities Research Committee of the University of England, making it one of the most appropriate texts for academic translation. Its vocabulary is special-medicaly focused, and has required an appropriate research, while at the same time it is enough simple to be understood by the public.
Keywords: μετάφραση, έφηβοι, ίντερνετ, υπολογιστές, κοινωνικά δίκτυα, κατάθλιψη, επικοινωνία, εθισμός; translation, adolescents, internet, computers, social media, depression, communication, addiction