ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1973 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2017 - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η υιοθεσία είναι ένας κοινωνικός θεσμός που συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ο οποίος μεταβάλλεται ως προς τη φιλοσοφία, τις αρχές και την πρακτική και αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές αλλαγές της κοινωνίας. Βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι να δοθεί μία συνολική εικόνα της έννοιας της υιοθεσίας και της εξέλιξής της στο χρόνο μέσα από μελέτες και στοιχεία καθώς και του ρόλου της στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα να προσεγγίσει την εξέλιξη του θεσμού στην Κέρκυρα, σκιαγραφώντας το δημογραφικό προφίλ του θεσμού από το 1973 έως και σήμερα. Ειδικότερα αναπτύσσονται θέματα που αφορούν την ιστορική αναδρομή της υιοθεσίας, τη θεωρητική προσέγγιση του θεσμού και του ρόλου που έχει διαδραματίσει στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νομοθεσία από το 1966 έως και τις μέρες μας. Επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων των υιοθεσιών που διεκπεραιώθηκαν στην Π.Ε. Κέρκυρας, αλλά και στο σύνολο της χώρας καθώς και οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού και τη διασφάλιση των συμφερόντων του απροστάτευτου παιδιού.
DEMOGRAPHIC APPROACH OF ADOPTIONS IN THE KERKYRA FOR THE PERIOD SINCE 1973 UNTIL 2017
Keywords: ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΘΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ