Χαϊκού από την Ιαπωνική προς την Ελληνική: Πρόταση μελέτης και μετάφρασης δείγματος της ποιητικής συλλογής «Τσουνάμι, 29 χαϊκού από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει κριτικά τη μετάφραση ποιημάτων Χαϊκού στον Ελλαδικό χώρο με την μορφή των «indirect translations». Θα χρησιμοποιηθούν μεταφράσματα στα αγγλικά και στα ελληνικά ποιημάτων της ανθολογίας «Τσουνάμι, 29 χαϊκού από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011», ενώ θα προταθούν νέα, από την Ιαπωνική στην Ελληνική, παρουσιάζοντας ποικίλες νέες μεταφραστικές στρατηγικές. Η διαγλωσσική σύγκριση αυτών των μεταφρασμάτων είναι σημαντική και επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία γύρω από τη λογοτεχνική μετάφραση, την ιαπωνική γλώσσα και αναλύσεις της, γλωσσολογικές ή άλλων ειδών. Τελικός στόχος της εργασίας είναι να προβάλει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σχετικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από την ιαπωνική στην ελληνική γλώσσα.

This thesis critically examines the translation of Haiku poems in Greece in the form of "indirect translations". Poems of the anthology "Τσουνάμι, 29 χαϊκού από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011" translated in Greek and English will be looked into, while new, direct translations from Japanese to Greek will be proposed, presenting a variety of new strategies. The cross-linguistic comparison of these translations is important and is achieved by taking into account the relevant research around literary translation, the Japanese language and its analyses, linguistic or otherwise. The final goal of this thesis is to highlight the need for further research on literary translation from Japanese to Greek.
Keywords: Χαϊκού, λογοτεχνική μετάφραση, ιαπωνική ποίηση, μόρα; haiku (俳句), literary translation (文学翻訳), Japanese poetry, form (定形), mora (拍/音)