ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΠΗΓΩΝ-ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας αφορά τους μικροοργανισμούς που είναι πιθανό να αναπτυχθούν στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς και τους τρόπους ταυτοποίησής τους. Αφορμή για την πτυχιακή αυτή υπήρξε η εκπόνηση της πρακτικής μου άσκησης στο εργοστάσιο νερού της Κορπή. Αρχικά αναφέρονται γενικές πληροφορίες για το νερό, τα χαρακτηριστικά του και τον ρόλο του στη Γη. Επίσης, αναγράφονται οι κατηγορίες του νερού και συγκεκριμένα του πόσιμου νερού, όπου επικεντρώνεται στο εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια επισημαίνονται οι κατηγορίες που χωρίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εμφιαλωμένο νερό, δίνοντας προσοχή στο φυσικό μεταλλικό νερό. Ακόμα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του φυσικού μεταλλικού νερού, καθώς και οι παράγοντες που τα επηρεάζουν. Για τον λόγο αυτό αναφέρονται οι κατηγορίες μικροοργανισμών που μπορεί να βρεθούν στο πόσιμο νερό, όπως και οι μικροβιολογικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε αυτό για την εγκυρότητα της καθαρότητάς του. Στη συνέχεια περιγράφονται οι αναλύσεις που γίνονται στο νερό μιας πηγής, για να ελέγξουν την πιθανότητα μόλυνσής του. Τέλος, στο πειραματικό μέρος αυτής της πτυχιακής αναλύονται οι μέθοδοι Pour-plate και διήθησης μέσω μεμβρανών, περιγράφεται ο εξοπλισμός και οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και τα αποτελέσματα.

This thesis is about the microorganisms that are likely to found in water for human consumption, as well as their identification. Motive of this thesis was my practical training at the Korpi. At first general information about water, its characteristics and its role on Earth are mentioned. Also, the categories of water, specifically drinking water, where it focused on bottled water is divided according to Europe Union legislation, giving preference to natural mineral water. Furthermore, the characteristics of natural mineral water, as well as the factors that affect them are mentioned. Thence the categories of microorganisms that can be found in the water, as well as the microbiological tests carried out are mentioned. Subsequently, there is a description of the analysis that are carried out on a spring water. Finally, the experimental part of this thesis is elaborated the Pour-plate and membrane filtration methods that were used, the equipment is described and the results are presented.
Keywords: Νερό, Πόσιμο νερό, Εμφιαλωμένο νερό, Φυσικό μεταλλικό νερό, Κατηγορίες μικροοργανισμών, Μέθοδος Pou-plate, Μέθοδος διήθησης μέσω μεμβράνης; Water, Drinking water, Bottled water, Natural mineral water, Microorganisms, Pour-plate method, Membrane filtration method