Μελετώντας το ηχοτοπίο του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα μέσα από την καθημερινότητα των κατοίκων της - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σε αυτή τη μελέτη διερευνάται το ηχοτοπίο του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα μέσα από την ιστορική αναδρομή της καθημερινότητας του τότε και τη σύγχρονη καθημερινότητα των ανθρώπων που τον επισκέπτονται. Εισαγωγικά γίνεται μία αναφορά στο World Soundscape Project (WSP) και την εξέλιξη του αστικού ακουστικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές από άλλες έρευνες που ασχολούνται με το ηχοτοπίο των πάρκων και, τέλος, προσδιορίζονται οι έννοιες του θορύβου, της ενόχλησης και της ηχορύπανσης. Για τη διεξαγωγή της ποιοτικής έρευνας τα ερευνητικά εργαλεία ήταν: Ημιδομημένες Συνεντεύξεις, Μετρήσεις Στάθμης Ηχητικής Πίεσης (dB – SPL: Sound Pressure Level), Σημειώσεις της Ερευνήτριας και Ηχογραφήσεις ηχοτοπίου. Οι θεματικές που προέκυψαν από τις αναλύσεις των συνεντεύξεων είναι: «Η ψυχολογική ανάταση μέσα από μία βόλτα στο πάρκο», «Η επαφή με τη φύση στην πόλη», «Ήχοι του ηχοτοπίου του πάρκου», «Η επίδραση της «νέας» τεχνολογίας στον ακροατή του ηχοτοπίου», «Το πρόβλημα της ηχορύπανσης και προτάσεις για αντιμετώπιση». Μέσα από αυτή την έρευνα αναδείχθηκε η ανικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου να εστιάσει στην ακοή όντας επικεντρωμένος στην τεχνολογία της οθόνης. Οι ήχοι των πουλιών και η ακουστική άνεση (acoustic comfort) που προσφέρει ο αέρας στον Κήπο φαίνεται να χαλαρώνουν τους επισκέπτες του. Επιπλέον, ο ήχος του νερού φαίνεται να επιδρά θετικά στην ψυχολογία τους.

In this study, the soundscape of the National Garden of Athens is analysed retrospectively, documenting the everyday lives of the frequenters of the garden throughout the years. Firstly, there is a mention on the World Soundscape Project (WSP) and the development of the urban acoustic environment. Then, observations are made on other research on park soundscapes and finally the concepts of noise, annoyance and noise pollution are introduced. The tools that were used for the present qualitative research were: semi-structured interviews, Sound Pressure Level Measurements (dB – SPL), Researcher notes και Soundscape recordings. The themes that occurred from the analysing the interviews are : “The psychological uplift through a walk in the park», «The contact with nature in the city», «Sounds of the park's soundscape», «The effect of "new" technology on the listener of the soundscape», «The problem of noise pollution and suggestions for dealing with it» From this research, the incapability of the modern human to focus their listening into something specific arose as an issue, due to the increase of technology. The bird and water sounds and the general acoustic comfort that the gardens provide, seem to have a highly calming effect on the visitors.
Studying the soundscape of the National Garden through the daily life of Athens' inhabitants
Keywords: Ηχοτοπίο, Εθνικός Κήπος, Αθήνα, Ηχοτοπίο των πάρκων, Θόρυβος, Ακουστική άνεση; soundscape, National Garden, Athens, urban park soundscape, noise, acoustic comfort