Προς μια Πολιτική Οικολογία της Μετάφρασης, ως απάντηση στο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό αδιέξοδο της εποχής μας: Σχολιασμός και μετάφραση αποσπασμάτων του βιβλίου του Michael Cronin με τίτλο «Eco-Translation: Translation and Ecology in the Age of the Anthropocene» (2017). - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εργασία εστιάζει στο βιβλίο του Μάικλ Κρόνιν με τίτλο «Eco-Translation: Translation and Ecology in the Age of the Anthropocene» (2017), από το οποίο μεταφράζουμε, από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά, την εισαγωγή και πέντε επιλεγμένα αποσπάσματα, ένα από κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. Ένα σημαντικό μέρος της εργασίας, που περιέχει σχολιασμό και ανάλυση των περιεχομένων, λειτουργεί εισαγωγικά και προηγείται της μετάφρασης, την οποία ακολουθούν τα μεταφραστικά σχόλια. Ακόμα, η εργασία περιλαμβάνει τρεις πίνακες, εκ των οποίων οι δύο είναι κατάλογοι, ανθρωπωνυμίων και τοπωνυμίων αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος περιέχει ένα εκτενές γλωσσάρι όρων που απαντούν στην εργασία. Ο προβληματισμός της εργασίας εστιάζει στη συνολική εικόνα και στην καθημερινή πραγματικότητα της μετάφρασης. Πιο συγκεκριμένα, τίθεται το ερώτημα: Ενώ αναμφίβολα χρειαζόμαστε έρευνα όσον αφορά τα γλωσσικά ζεύγη, τα επιστημονικά, τεχνολογικά, λογοτεχνικά και άλλα κείμενα, την επιχώρια προσαρμογή, τον υποτιτλισμό και πολλά ακόμη θέματα, τι γίνεται με τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν να υπάρχουμε εντός μιας ευνοϊκής κοινωνικής συνθήκης, όπου μπορούμε να μεταφράζουμε και να κάνουμε την προαναφερθείσα έρευνα; Αυτό το ερώτημα ερευνά διεξοδικά ο Κρόνιν, διατηρώντας μια αξιόλογη ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και την επιστημονική οπτική, όπως και ανάμεσα στο δίκαιο, την ηθική και τον ρεαλισμό. Έτσι, μπορεί να διερωτάται αν, π.χ., η μετάφραση, εξυπηρετώντας το χαοτικό παγκόσμιο πλέγμα εμπορικοοικονομικών δοσοληψιών, ουσιαστικά επωφελείται από δραστηριότητες που υπονομεύουν το μέλλον του είδους μας, χωρίς, όμως, να δαιμονοποιεί τους βιοπαλαιστές της μετάφρασης: Ο στόχος είναι, εντός ενός πλαισίου επιστημολογικής συνέπειας, η αφύπνιση ως προς τις κοινές ευθύνες που αφορούν την κοινή μας κατοικία, τη βιόσφαιρα.

The present study focuses on Michael Cronin’s book titled "Eco-Translation: Translation and Ecology in the Age of the Anthropocene" (2017), whose introduction and five selected excerpts, one from each chapter, we translated into Greek. A significant part of the study, comprising presentation and analysis of the book’s contents, precedes the translation, which is followed by commentary on various translation issues related to this work and an appendix containing, in the following order, all names of persons and names of places appearing in the study as well as an extended glossary of the terminology used.
Keywords: Πολιτική Οικολογία της Μετάφρασης, Ανθρωπόκαινος, μετα-ανθρωποκεντρική ταυτότητα, μεταβασιακή σκέψη, συλλογική οικολογική επιβίωση; Πολιτική Οικολογία της Μετάφρασης, Ανθρωπόκαινος, μετα-ανθρωποκεντρική ταυτότητα, μεταβασιακή σκέψη, συλλογική οικολογική επιβίωση