Οι ιστότοποι των αρχαιολογικών μουσείων στην Ελλάδα: Η αξιοποίηση τους από τους εκπαιδευτικούς ως εργαλεία μάθησης και εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η παρούσα εργασία εστιάζει το ενδιαφέρον της στους ιστοτόπους των αρχαιολογικών μουσείων. Διερευνά το εκπαιδευτικό υλικό (αμιγώς και εν δυνάμει) που περιέχουν. Στη συνέχεια, επιχειρείται να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), για την αξιοποίηση αυτού του υλικού στη σχολική τάξη κατά τη διαδικασία της μάθησης. Ανιχνεύονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών, που επισκέπτονται τους ιστοτόπους των αρχαιολογικών μουσείων, που αξιοποιούν αυτό το υλικό για την υποστήριξη ή τη διδασκαλία ενός μαθήματος.Καταγράφονται οι αξιολογήσεις τους για το υλικό (ποιοτικά και παιδαγωγικά γνωρίσματα) και τα παιδαγωγικά αποτελέσματα που διαπίστωσαν ότι είχε η αξιοποίηση του από τους μαθητές τους. Παράλληλα, ανιχνεύονται και οι απόψεις των εκπαιδευτικών που, ενώ το γνωρίζουν, δεν το αξιοποιούν και καταγράφονται οι κριτικές τους σκέψεις για αυτό. Επισημαίνονται επίσης, από τους εκπαιδευτικούς, οι ανασταλτικοί παράγοντες που δρουν αποθαρρυντικά, αν όχι αποτρεπτικά στην αξιοποίηση του διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού των αρχαιολογικών μουσείων στη σχολική τάξη. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε μέσω μιας διαδικασίας μεικτών μεθόδων Τριγωνοποίησης: διαδικτυακή διερεύνηση, συμμετοχική μέθοδο "ομάδα εστίασης"(focus group), ερωτηματολόγιο.
Keywords: μουσείο, σχολείο, ιστότοποι αρχαιολογικών μουσείων, διαδικτυακό ( μουσειακό) εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικοί, σχολική τάξη, αξιοποίηση, μάθηση