Τίτλος Π.Ε“La nueva cartera de Asuntos Exteriores del gobierno español: Un análisis detallado” του José Corrochano - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στο πολιτικό άρθρο του José Ramon Corrochano Ponte, το οποίο αναλύει την εξωτερική πολιτική της Ισπανίας και τις σχέσεις της, αλλά και τυχόν προβλήματα σε αυτές, με άλλες χώρες. Το άρθρο τοποθετείται χρονολογικά στο 2021, όπου και δημοσιευτηκε, επομένως τα τεκταινόμενα και οι πολιτικές που περιγράφονται είναι βασισμένες στα δεδομένα εκείνης της περιόδου. Συγκεκριμένα, εξηγεί τις αλλαγές που επέφερε στην κυβέρνηση ο εκλεγμένος το 2018 ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αλλά και η άσκηση εξωτερικης πολιτικής και οι διαφοροποιήσεις σε αυτήν ανάλογα την χώρα και τις προϋπάρχουσες συνθήκες και σχέσεις μεταξύ αυτών και της Ισπανίας. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, αναλύονται οι μεταφραστικές επιλογές και πως οδηγήθηκα σε αυτές, με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις του κειμένου, τις γλωσσικές και γλωσσολογικές διαφορές, την απόδοση όρων όπως πολιτικά αξιώματα ή οργανισμοί και θεσμοί που δεν έχουν ακριβή αντιστοιχία στην ελληνική γλώσσα και πραγματικότητα ή δεν έχουν αποδοθεί στο παρελθόν, την γραμματική και τη συντακτική δομή των δύο γλωσσών εργασίας (ισπανικά και ελληνικά) αλλά και το πολιτικό και κατά συνέπεια, και το κοινωνικό υπόβαθρο των δύο γλωσσών.

The current thesis focuses on the political article written by José Ramon Corrochano Ponte, which analyzes Spain’s foreign policy and relations, and in cases conflicts in said relations, with other countries. The article is placed chronologically in 2021, when it was published, thus the political events and policies described are based on data of that time period. Precisely, the changes brought to the government by the elected in 2018 Prime Minister of Spain, Pedro Sanchez, are described, along with the foreign policy making and its variations depending on the country and the pre - existing conditions and relations in between them and Spain. Regarding the technical part, the choices made throughout the translating process are examined, based on the technical requirements of the text, the linguistic and lingual differences, the rendition of specific terms such as political offices or organizations that do not have an exact correspondence in the Greek language or reality or have not been attributed to it in the past, the grammatical and syntactic structure of the two languages used (Spanish and Greek) and the political, and therefore, social background of the two languages and countries.
«Translation, analysis and commentary of the article: “La nueva cartera de Asuntos Exteriores del gobierno español: Un análisis detallado” by José Corrochano
Keywords: Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Μετάφραση, Ισπανικά, Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, ΥΠΕΞ, Μαρόκο, Γιβραλτάρ, Μαγκρέμπ και Σαχέλ, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών Υποθέσεων; Foreign policy, Political Translation, Spanish, Spain, Pedro Sanchez, Ministry of Foreign Affairs, Morocco, Gibraltar, Maghreb and Sahel, LATAM, USA, United States of America, EU, European Union, Portfolio of Foreign Affairs