Συγκριτική μεταφρασιολογική μελέτη του έργου του Restif de la Bretonne "Les Contemporaines" με βάση τη μετάφραση του Ρήγα Φεραίου "Σχολείον των ντελικάτων εραστών". - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα εργασία προσπάθησα να ανιχνεύσω αρχικά τα κίνητρα του Ρήγα Βελεστινλή σχετικά με την επιλογή του να μεταφράσει έξι νουβέλες από το έργο του Rétif de La Bretonne Les Contemporaines ou aventures des plus jolies femmes de l’âge présent στο οποίο έδωσε τον τίτλο Σχολείον των ντελικάτων εραστών. Στη συνέχεια επέλεξα δύο από τις έξι νουβέλες, συγκεκριμένα «Ο νέος Πυγμαλίων» και «Η έκλειψις της τιμής εξ αιτίας του έρωτος» για να κάνω μια συγκριτική μεταφρασιολογική μελέτη διερευνώντας τις αποφάσεις που πήρε ως μεταφραστής. Στηριζόμενοι στο Μεταφρασιολογικό Μοντέλο της «Θεωρίας των Πολυσυστημάτων», αιτιολογήσαμε τις ελευθερίες που πήρε, αντλώντας από το μετάφρασμά του κάποια παραδείγματα.

In the present thesis, first, I tried to trace the motives of Righas Velestinlis regarding his choice to translate six novels from the work of Rétif de La Bretonne Les Contemporaines ou aventures des plus jolies femmes de l'âge present, to which he gave the title School of delicate lovers and then I selected two of those six novels. "The New Pygmalion" and "The Eclipse of Honor because of Love" in order to carry out a comparative translational study exploring the decisions he took as a translator. Based on the Polysystem Theory, we justified the liberties he took, drawing some examples from his translation.
“Comparative translational study of the work Les Contemporaines ou aventures des plus jolies femmes de l’âge présent of Restif de La Bretonne in which was based the translation School of delicate lovers of Rigas Feraios”.
Keywords: Ρήγας, Σχολείον των ντελικάτων εραστών, Ο νέος Πυγμαλίων, Η έκλειψις της τιμής εξ αιτίας του έρωτος, Θεωρία των Πολυσυστημάτων; Righas Velestinlis, School of Delicate Lovers, The New Pygmalion, The eclipse of honour because of love, Polysystem Theory