"Θέατρο και κοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα" - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τη σχέση του θεάτρου με την κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα. Το αρχαίο θέατρο αποτελούσε έναν καθιερωμένο θεσμό στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα στην κλασική εποχή, ο οποίος είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και επιρροή στους θεατές, ειδικότερα στους πολίτες των δημοκρατικών πολιτειών, κυρίως της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αφού παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν το αρχαίο δράμα, καθώς και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, επιχειρούμε τη σύνδεση του αρχαίου θεάτρου με διάφορες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Οι κοινωνικές προεκτάσεις που μελετήθηκαν αφορούν την έννοια της πόλης και του πολίτη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, τον πόλεμο και την ειρήνη, τους ρόλους των διάφορων κοινωνικών ομάδων και τη θρησκεία. Μέσα από βιβλιογραφική μελέτη και κριτικό σχολιασμό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αρχαίο θέατρο ως θεσμός είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία, ενώ πολλά στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας ανακλώνται μέσα στα έργα του αρχαίου δράματος, κυρίως της τραγωδίας και της κωμωδίας. Επίσης, είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη της εποχής και έδινε την ευκαιρία για κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό πάνω σε πολλά ζητήματα.
Keywords: αρχαίο δράμα, τραγωδία, κωμωδία, δημοκρατία, θεσμός, προβληματισμός