Οι Νεοελληνικές Μεταφράσεις της Αντιγόνης του Σοφοκλή - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο <<Οι Νεοελληνικές Μεταφράσεις της Αντιγόνης του Σοφοκλή>> έχει ως αντικείμενο μελέτης τις μεταφράσεις στη νεοελληνική γλώσσα πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή. Η εργασία εστιάζει σε τέσσερις μεταφράσεις (τις οποίες χωρίζει διαφορά χρόνων) ,τεσσάρων μεταφραστών: του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή (1809-1892), του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1991), του Κωνσταντίνου Μάνου (1869-1913) και του Ιωάννη Γρυπάρη (1870-1942). Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει πώς ο κάθε μεταφραστής κατανοεί το αρχαίο κείμενο και παράλληλα πώς το αποδίδει στα νέα ελληνικά, πώς μεταφράζει συγκεκριμένα χωρία και λέξεις με αποτέλεσμα να αλλάζει ή όχι το νόημα του κείμενου, πώς τα κοινωνικά, πολιτικά και γλωσσικά γεγονότα της εποχής του επηρεάζουν τη μετάφραση του και τέλος, αν υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των μεταφράσεων. Πέρα από την ανάλυση και την σύγκριση των μεταφράσεων γίνεται και μια ανάλυση πάνω στο ερμηνευτικό και λεξιλογικό κομμάτι με στόχο να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τις αλλαγές που γίνονται από τους μεταφραστές στο νεοελληνικό κείμενο. Για την εργασία έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα επεισόδια και στάσιμα και αντίστοιχα συγκεκριμένα χωρία και στίχοι όπου πρώτα γίνεται μια ερμηνευτική εισαγωγή για κάθε χωρίο ή στίχο με τον οποίο θα ασχοληθούμε και ακολουθεί η μετάφραση. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε κάθε μετάφραση σε σχέση με το πρωτότυπο αλλά και τις μεταφράσεις μεταξύ τους, να δούμε πως στέκεται ο ίδιος ο μεταφραστής απέναντι στο πρωτότυπο και να υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού που θέλει να πει ο αρχαίος συγγραφέας με αυτό που λέει ο μεταφραστής, χωρίς να κρίνουμε τις επιλογές των μεταφραστών.

The present dissertation entitled ''Modern Greek Translations of Sophocle's Antigone'' has as its object of study the translations into the modern Greek language on the tragedy of Sophocles.The work focuses on four translations (separated by time difference) of four different translators: Alexandros Rizou-Ragavi (1809-1892), Konstantinos Christomanos (1867-1911), Konstantinos Manos (1869-1913) and Ioannis Gryparis (1870-1942). Its purpose is to show that every translator understands the ancient text and at the same time how he translates it into modern Greek, how he translates specific passages and words so that the meaning of the text changes or not, how the social, political and linguistic events of his time affect its translation and finally, if there are similarities and differences between the translations. In addition to the analysis and comparison of translations, an analysis is made on the interpretive and lexical part in order to be able to better understand the changes made by translators in the modern Greek text. Specific episodes and stasima and respectively specific passages and verses from the work have been selected for the work, which after examination seemed to be the most important for analysis. Each chapter consists of the episode of the work where first there is an interpretive introduction for each passage or verse that we will deal with and then the translation. Our goal is to study each translation in relation to the original but also the translations between them, to see how the translator himself stands opposite the original and whether there is a relationship between what the ancient author wants to say and what the translator says, without judging their choices.
Keywords: μεταφράσεις, μεταφραστές, Αντιγόνη, Σοφοκλής, επεισόδια, στάσιμα, Ραγκαβής, Χρηστομάνος, Μάνος, Γρυπάρης; translations, translators, Antigone, Sophocles, episodes, stasima, Ragavis, Christomanos, Manos, Gryparis