Η μουσικοπαιδαγωγική Μέθοδος Kodály: Μία ιστορική αναδρομή στην πορεία της μεθόδου στην Ελλάδα και έρευνα δράσης σε νηπιαγωγείο - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Ο Zoltán Kodály δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για το εθνογραφικό και συνθετικό του έργο, αλλά πολύ περισσότερο για τη μουσικοπαιδαγωγική επανάσταση που έφερε στην Ουγγαρία τον 20ο αιώνα και για το γεγονός ότι χάρισε στην ανθρωπότητα μια μέθοδο μουσικής εκπαίδευσης που έγινε γνωστή, αγαπήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. Η μέθοδός του, όπως είναι γνωστό, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελετητών και των επαγγελματιών της μουσικής εκπαίδευσης από παντού και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν είναι λίγοι οι καθηγητές μουσικής που αναζητούν και λαμβάνουν κάποια είδος εκπαίδευσης στη μέθοδο. Η παρούσα έρευνα δράσης επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει ένα πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης εμπνευσμένο από τη μέθοδο Kodály σε μια τάξη του ελληνικού νηπιαγωγείου τόσο στους μαθητές όσο και στη δασκάλα τους. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές του Μαρτίου του 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σε τάξη ελληνικού νηπιαγωγείου. Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό δεν είχαν προηγούμενη επαφή ούτε με τη μέθοδο Kodály ούτε με μια σειρά μαθημάτων μουσικής υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού. Τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις που προκύπτουν, καθώς και οι προτάσεις  και το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε και συγκεντρώθηκε κατά την διάρκεια της παρούσας έρευνας,  μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για γονείς αλλά και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την μουσική εκπαίδευση των μαθητών στο νηπιαγωγείο και πιο συγκεκριμένα για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα της μουσικοπαιδαγωγικής μεθόδου Kodály στο ελληνικό νηπιαγωγείο.

Zoltán Kodály did not remain in history only for his ethnographic and compositional work, but much more for the music-pedagogical revolution he brought to Hungary in the 20th century and for the fact that he bestowed humanity with a music education concept that became known, loved and adopted and used in lands near and far. His method, as it is known, managed to attract the interest of the music education scholars and practitioners from all over the world and today, almost 50 years after his death, a few universities offer Kodály based courses and many music teachers seek and receive some kind of training on the method. This action research project focused on the effects that a Kodály inspired short music programme can deliver in a greek kindergarten classroom both on the pupils and on their teacher. The programme was implemented between the end of January and the beginning of March 2022, during the Covid-19 pandemic in a Kindergarten class in NW Greece. The students that took part in it had no prior exposure to neither the Kodály concept nor to a series of music lessons led by a specialist. The resulting observations, the recommendations made, along with the educational resources that were collected or created during this research project, can prove useful for teachers, parents, as well as researchers interested in the musical education of students in the kindergarten and more specifically, in the application of the Kodály Concept in the Greek kindergarten.
Keywords: μουσική παιδαγωγική, Μέθοδος Kodály, Νηπιαγωγείο; Kodály Concept, early childhood music education, Greece