«Μετάφραση και σχολιασμός του θεατρικού έργου του Tenessee Williams "This is (an entertainment)"» - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η μετάφραση αποτελεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μια πάγια έκφανση της ανθρώπινης πολιτισμικής δραστηριότητας. Υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή και είναι μια σημαντική λειτουργία, η οποία δεν περιορίζεται στη μεταφορά κειμένων από τον ένα γλωσσικό κώδικα στον άλλο. Η θεατρική μετάφραση, ένα είδος σύνθετο και περίπλοκο, ακροβατεί ακριβώς επάνω σε αυτό το μεταίχμιο που η μετάφραση γίνεται βιωμένη δράση, και αγγίζει πολλαπλές εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το θέατρο ως πράξη αποτελεί από μόνο του μια βιωμένη μεταφραστική δραστηριότητα, το θεατρικό κείμενο υπόκειται σε πολλαπλές μεταφράσεις κάθε φορά που σκηνοθετείται εκ νέου και ανεβαίνει στη σκηνή. Στην παρούσα εργασία θα μελετήσουμε το παράδειγμα της μετάφρασης του ανέκδοτου έργου του Τένεσι Ουίλιαμς This Is (An Entertainment).

Translation is, in one way or another, a permanent expression of human cultural activity. It exists in our daily lives and is an important function, not exclusively limited to transferring texts from one linguistic code to another. Theatrical translation, a complex and complicated genre, tiptoes exactly on the point where translation becomes an experienced action, and touches multiple expressions of the human activity. Theatre as an act is in itself an experienced activity of translation, the theatrical text being subjected to multiple translations each time it is directed and staged anew. In this dissertation we will study the example of the translation of Tennessee Williams’s unpublished play This Is (An Entertainment).
Keywords: Τένεσι Ουίλιαμς, Θέατρο, Μετάφραση; Tennessee Williams, Theatre, Translation