Δημιουργία της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζουμε τη βιβλιοθήκη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας. Η εργασία μας είναι η πρώτη απόπειρα παρουσίασης της εν λόγω σχολικής βιβλιοθήκης, η οποία όχι απλά εξυπηρετεί ένα σχολείο ενηλίκων αλλά κυρίως εξυπηρετεί κρατούμενους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και η οποία υφίσταται σε περιβάλλον εγκλεισμού και υψίστης ασφαλείας καθώς πρόκειται για φυλακές β’ τύπου. Συγκεκριμένα, περιγράφουμε την προσέγγιση που υιοθέτησε μια ομάδα εθελοντών βιβλιοθηκονόμων προκειμένου να οργανώσει το υλικό της βιβλιοθήκης και να το μετατρέψει από απλή συλλογή τεκμηρίων σε μια λειτουργική βιβλιοθήκη, πλήρως συνδεδεμένη με την εκπαιδευτική διαδικασία που προσφέρει γνώση, διέξοδο και πιθανόν μια συνθήκη ελευθερίας στους κρατούμενους. Κατά την εκπόνηση της εργασίας μας είχαμε πολύτιμους αρωγούς τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και το προσωπικό της φυλακής. Είναι περιττό να τονίσουμε τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για τη μοναδική σχολική βιβλιοθήκη που λειτουργεί σε β’ τύπου σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας μας. Ευχή μας είναι η εργασία αυτή να αποτελέσει την πρώτη μιας σειράς ενεργειών και πρωτοβουλιών ώστε οι βιβλιοθήκες των καταστημάτων κράτησης στη χώρα μας να ενισχυθούν ποικιλοτρόπως ώστε να αποτελέσουν φάρους ελπίδας, διέξοδο για τους κρατούμενους και μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Keywords: Βιβλιοθήκη, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κέρκυρας, Οργάνωση του Υλικού της Βιβλιοθήκης.