Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών: Μουσειολογική μελέτη και ανάδειξη - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η παρούσα έρευνα μελετά την εξέλιξη του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην περιοχή των Τρικάλων και επιχειρείται η ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης του «Σπιτιού των Τρικαλινών Καλλιτεχνών» στα Τρίκαλα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο ανάπτυξης της επιστήμης της μουσειολογίας από τις απαρχές της μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται όλες οι διεργασίες και οι διαστάσεις των μουσείων σήμερα. Στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος αναλύεται όλο το αναγκαίο ιστορικό πλαίσιο της εξέλιξης της μουσικής κίνησης σε συνάρτηση με τον πολιτισμό καθώς και ο ερχομός και η ενσωμάτωση του ρεμπέτικου τραγουδιού στο Ελλαδικό χώρο. Στο τέταρτο μέρος της μελέτης αναπτύσσεται η μουσειολογική ανάλυση του υπό δημιουργία χώρου και δημιουργείται ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για το «Σπίτι των Τρικαλινών Καλλιτεχνών», με ενσωματωμένο όλο το ιστορικό πλαίσιο του χώρου, τις πολιτικές συγκρότησης και διατήρησης των μουσειακών συλλογών, τις νοηματικές συνδέσεις μεταξύ νέων τεχνολογιών και μουσειακών αντικειμένων και αναλύεται η ανάπτυξή τους στο χώρο. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, όπως επίσης και ορισμένες σκέψεις για περαιτέρω μελέτη στο μέλλον.

The present rechearch studies the evolution of rebetiko and folk song in the Trikala city, in Greece and attempts to complete the museological proposal of the "House of the Artists of Trikala" in Trikala. The first part of the rechearch presents the theoretical framework for the development of the science of museology from its beginning to the present day. It also presents all processes and dimensions of museums today. The second and third part analyzes the necessary historical context of the evolution of musical movement in relation to the culture, as well as the arrival and the integration of the rebetiko song in Greece. In the fourth part of the study, the museological analysis -of the space under construction- is being developed and a comprehensive framework of proposals for the "House of the Artists of Trikala" is presented, incorporating the entire historical context of the area, the policies of building and preserving the museum collections, the new technologies and the museum objects and analyzes their development in space. Finally, the conclusions reached in the research, as well as some thoughts for further study in the future.
Keywords: Λαϊκό τραγούδι, Μουσειολογική ανάλυση, Ρεμπέτικο τραγούδι, Τρικαλινοί Δημιουργοί; Folk, Museology, Rebetiko, Artists of Trikala, Trikala