Ανάπτυξη υπολογιστικών βιοδεικτών της δύσπνοιας ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η δύσπνοια είναι από τα κύρια συμπτώματα στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η ανάπτυξη της, η πολυπλοκότητα της και η συσχέτιση της με παθολογικές αλλαγές δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πλήρως. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η ανίχνευση πιθανής σχέσης ανάμεσα στην συγκέντρωση και το μέγεθος των σωματιδίων του συμπυκνώματος του εκπνεόμενου αέρα με την δύσπνοια στην ΧΑΠ. Στην μελέτη συμμετείχαν 34 υποκείμενα εκ των οποίων τα 17 είχαν διαγνωσθεί με ΧΑΠ. Η συλλογή και η ανάλυση του συμπυκνώματος του εκπνεόμενου αέρα πραγματοποιήθηκαν με το RTube και την συσκευή Accusizer, αντίστοιχα. Η εκτίμηση της δύσπνοιας και της γενικότερης κατάστασης της υγείας έγινε με ερωτηματολόγια (SGRQ, CAT, mMRC, κλίμακα της Borg) και δοκιμασίες (6MWT). Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν έδειξε κάποια αξιόλογη αλλαγή στην κατάσταση της υγείας των υποκειμένων με ΧΑΠ. Όσον αφορά τα σωματίδια του συμπυκνώματος, αν και ήταν σχετικά παρόμοια, στην περίπτωση της ομάδας της ΧΑΠ παρατηρήθηκε μικρότερη συγκέντρωση σε σχέση με την υγιή ομάδα. Ανιχνεύθηκαν μεταβολές στην συγκέντρωση και το μέγεθος των σωματιδίων τόσο μεταξύ της ομάδας ΧΑΠ και της υγιούς όσο και μεταξύ των δυο διαδοχικών μετρήσεων στην ομάδα με ΧΑΠ. Επίσης παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα μεγέθη των σωματιδίων μεταξύ των δυο ομάδων. Δεν εντοπίστηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους και της συγκέντρωσης των σωματιδίων του συμπυκνώματος του εκπνεόμενου αέρα και των εργαλείων εκτίμησης της δύσπνοιας εκτός από ένα συγκεκριμένο εργαλείο και μόνο στην ομάδα των υγειών συμμετεχόντων. Η πανδημία COVID ήταν σημαντικός περιοριστικός παράγοντας στην διεξαγωγή της παρούσας έρευνας. Η περαιτέρω μελέτη κρίνεται απαραίτητη.

Dyspnoea is one of the main symptoms in chronic obstructive pulmonary disease. Its development, its complexity and its association with pathological changes have not yet been fully established. The aim of the present study was to detect a possible relationship between the concentration and size of particles in exhaled breath condensate and dyspnea in COPD. The study included 34 subjects of which 17 were diagnosed with COPD. The collection and analysis of exhaled breath condensate were performed with RTube and Accusizer device, respectively. Dyspnea and general health status were assessed by questionnaires (SGRQ, CAT, mMRC, Borg scale) and tests (6MWT). Analysis of the results showed no significant change in the health status of subjects with COPD. Regarding condensate particles, although relatively similar, a lower concentration was observed in the case of the COPD group compared to the healthy group. Changes in concentration and particle size were detected both between the COPD group and the healthy group and between the two consecutive measurements in the COPD group. Differences were also observed between the particle sizes between the two groups. No correlation was found between the size and concentration of exhaled air condensate particles and the breathlessness assessment tools except for one specific tool and only in the healthy group of participants. The COVID pandemic was a major limiting factor in conducting this study.Further study is deemed necessary.
Development of computational biomarkers of dyspnea in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
Keywords: Βιοδείκτης, δύσπνοιας, ΧΑΠ, συμπύκνωμα εκπνεόμενου αέρα, σωματίδια; biomarker, dyspnea, COPD, exhaled breath condensate, particles