«ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το σταφύλι, στη χώρα μας, ανήκει στα πιο δημοφιλή φρούτα. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή να χρησιμεύσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως το κρασί, ο χυμός σταφυλιού, ο μούστος και οι σταφίδες. Υποπροϊόντα του σταφυλιού έχουν επίσης πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από την υπέροχη γεύση του, περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες προσφέρουν ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία. Παρ’ όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες έχει παρουσιαστεί μεγάλη ανησυχία γύρω από τις μετασυλλεκτικές ασθένειες των σταφυλιών, κυρίως από μύκητες, όχι μόνο για τις απώλειες που επιφέρουν, αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς παράγουν μυκοτοξίνες θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Το πρώτο μέρος της παρούσας πτυχιακής μελέτης εστιάζει στα παθογόνα αίτια, που προκαλούν μετασυλλεκτικές ασθένειες στα σταφύλια, στις επιπτώσεις της παρουσίας των μετασυλλεκτικών ασθενειών, τόσο στο προϊόν όσο και στον καταναλωτή και στους τρόπους αντιμετώπισή τους. Το δεύτερο μέρος έχει σκοπό την απομόνωση και ταυτοποίηση των κυριότερων παθογόνων αιτίων, που προκαλούν μετασυλλεκτικές ασθένειες στα σταφύλια της Κεφαλονιάς, αλλά και στα εισαγόμενα σταφύλια από τη Νότια Αμερική για σύγκριση. Μεταξύ των μυκήτων που απομονώθηκαν, τα είδη με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ήταν τα Penicillium spp. και Aspergillus spp. (στο 83% και 67% των ποικιλιών αντίστοιχα). Στο 50% αναπτύχθηκαν τα είδη Alternaria spp., Botrytis cinerea και Rhizopus stolonifer, στο 33% το είδος Aspergillus ochraceus και τέλος στο 17% των ποικιλιών που ελέγχθηκαν απομονώθηκαν τα είδη Fusarium spp., Phomopsis spp. και Cladosporium spp. Είναι εντυπωσιακό πως στα σταφύλια μιας σπάνιας, όψιμης, Ελληνικής ποικιλίας, τον Επτάκοιλο αναπτύχθηκαν και τα 7 είδη από 8 που ταυτοποιήθηκαν.

Grapes, in our country, are one of the most popular fruits. It can be eaten fresh or used as a raw material for the production of various products such as wine, grape juice, must and raisins. Grape by-products also have many applications in the food industry. In addition to its delicious taste, it contains various bioactive compounds, which offer a variety of health benefits. Despite all its beneficial properties, there has been much concern about postharvest diseases of grapes, mainly from fungi, not only because of the losses they cause, but also because many of them produce mycotoxins, posing a long-term risk to human health. The first part of this thesis focuses on the pathogens that cause postharvest diseases in grapes, the effects of the presence of postharvest diseases on both the product and the consumer, and ways to deal with them. The second part aims to isolate and identify the main pathogens causing postharvest diseases in grapes from Kefalonia and imported grapes from South America for comparison. Among the fungi isolated, the species with the highest frequency of occurrence were Penicillium spp. and Aspergillus spp. (in 83% and 67% of the varieties, respectively). Alternaria spp., Botrytis cinerea and Rhizopus stolonifer developed in 50%, Aspergillus ochraceus in 33% and finally Fusarium spp., Phomopsis spp. and Cladosporium spp. were isolated in 17% of the varieties tested. It is impressive that all 7 of the 8 species identified developed on the grapes of a rare, late Greek variety, Eptakoilos.
"POST-HARVEST DISEASES OF GRAPES AND RISKS IN PRODUCED PRODUCTS"
Keywords: Σταφύλι, Μετασυλλεκτικές ασθένειες, Κίνδυνοι, Είδη μυκήτων; Grape, Postharvest diseases, Dangers, Fungal species