Η εικόνα του Ρωσο - Ουκρανικού πολέμου μέσα από τον διαδικτυακό Τύπο στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022: Πολιτική περιθωριοποίηση και δίπολα στις ψηφιακές εκδόσεις εφημερίδων - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, έχει πυροδοτήσει έντονες διεθνείς συζητήσεις και ανάλογη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Ως κεντρικό σημείο ανησυχίας για την παγκόσμια κοινότητα, η σύγκρουση έχει τραβήξει την προσοχή διάφορων χωρών, καθεμία από τις οποίες προσφέρει τη δική της ερμηνεία και ανάλυση των γεγονότων. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στην κάλυψη του πολέμου από τον Ψηφιακό Τύπο της Ελλάδας, διερευνώντας αρχικά το εύρος των προκαταλήψεων και των αφηγήσεων στην απόδοση εθνικών ταυτοτήτων Ρωσίας και Ουκρανίας. Αναλύοντας επίσημες δηλώσεις και ενέργειες που έγιναν ως απάντηση στη σύγκρουση, διακρίνεται η ευθυγράμμιση μεταξύ της φράσης «η σωστή πλευρά της ιστορίας» και των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Με την κριτική αποτίμηση του τρόπου παρουσίασης των δύο χωρών και της στάση των εφημερίδων απέναντι σε όσους παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία στοχεύουν στον πολιτικό χαρακτηρισμό και την περιθωριοποίηση κάθε άποψης. Τέλος, μέσω της ανάλυσης των κειμένων γίνεται η σύνδεση της αρθρογραφίας με τη ρητορική του μίσους και τις ακραίες εκφράσεις απέναντι στις δύο συγκρουόμενες δυνάμεις και τους «υποστηρικτές τους».

The Ukraine-Russia war, which broke out on February 24, 2022, has sparked intense international debate and corresponding media coverage. As a central point of concern for the global community, the conflict has attracted the attention of various countries, each of which offers its own interpretation and analysis of the events. The present research focuses on the coverage of the war by the Digital Press of Greece, initially investigating the scope of prejudices and narratives in the depiction of Russian and Ukrainian national identities. By analyzing official statements and actions taken in response to the conflict, the alignment between the phrase "the right side of history" and the government's foreign policy decisions is discernible. The critical assessment of the way the two countries are presented and the attitude of the newspapers towards those who take a position in favor of one side or the other, identifies those characteristics which aim at the political characterization and marginalization of each point of view. Finally, through the analysis of the texts, the set of articles are connected with hate speech and extreme expressions against the two conflicting forces and their "supporters".
Keywords: Πόλεμος, Ρωσία, Ουκρανία, Ελληνικός Ψηφιακός Τύπος, Πολιτική Περιθωριοποίηση; War, Russia, Ukraine, Greek Digital Press, Political Marginalization