Το chair drumming ως εργαλείο ενίσχυσης δεξιοτήτων επικοινωνιακής μουσικότητας μητέρων με νήπια: μία μελέτη περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της συμβολής μίας εκπαιδευτικής εφαρμογής στη μουσική σχέση μεταξύ μητέρων και των βρεφών / νηπίων. Συγκεκριμένα πέντε μητέρες συμμετείχαν σε μουσικές συναντήσεις που ήταν δομημένες για να ενισχυθούν μουσικές δεξιότητες και να εξασκήσουν τις ρυθμικές και φωνητικές ικανότητές τους μέσω της χρήσης μίας καρέκλας ως κρουστό όργανο (chair drumming). Το παρόν εγχείρημα προσεγγίστηκε ερευνητικά ως μελέτη περίπτωσης. Οι πέντε μητέρες συμμετείχαν παράλληλα σε «πρόγραμμα μουσικής αγωγής σε βρέφη και νήπια» σε νησί της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις μουσικής σε κοινοτικό χώρο. Τα ερευνητικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσα από ατομικές ημι-δομημένες συνεντεύξεις των μητέρων, το ημερολόγιο της ερευνήτριας, εβδομαδιαίες άτυπες συζητήσεις της κοινότητας και μία ομαδική συζήτηση μετά το πέρας των συναντήσεων. Επιπλέον, για τη βαθύτερη κατανόηση της συμβολής των μουσικών συναντήσεων, ζητήθηκε η συμμετοχή μέσω συνέντευξης από τρεις μητέρες που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα μουσικής αγωγής με τα νήπια, αλλά όχι τις μουσικές συναντήσεις κοινότητας. Οι μουσικές δεξιότητες των μητέρων αναλύθηκαν ως προς την ρυθμική τους ανταπόκριση και την ελεύθερη χρήση της φωνής. Από τη θεματική ανάλυση προέκυψαν κατηγορίες που αφορούν σε μουσικά περιβάλλοντα, στη σχέση μητέρας-νηπίου, στην ενίσχυση μουσικών συμπεριφορών και δεξιοτήτων, στο ομαδικό τραγούδι, σε κίνητρα, προκλήσεις και κοινές μουσικές δεξιότητες, καθώς και στη συναισθηματική εμπλοκή και την επικοινωνιακή μουσικότητα. Οι περισσότερες μητέρες επεσήμαναν τη θετική συμβολή των μουσικών συναντήσεων στον διασυντονισμό της δυάδας μητέρας - νηπίου, στη ρυθμική ανταπόκριση και γενικότερα στην ελεύθερη μουσική έκφραση.

The purpose of this study is to investigate the contribution of a music education training to enhance musical skills that could support the musical relationship between mothers and infants/toddlers. Specifically, five mothers participated in music sessions that were structured to practice their rhythmic and vocal skills through the use of chair drumming. This research was approached as a case study. At the same time, the five mothers participated in a "Music Education Program for Infants and Toddlers" on an island in the Ionian Islands region. A total of 10 weekly music sessions were held in a community setting. Research data were collected through individual semi-structured interviews of the mothers, the researcher's diary, weekly informal community discussions and a group discussion after the completion of the meetings. In addition, for a deeper understanding of the contribution of the music sessions, interview participation was sought from three mothers who attended the music education program with their toddlers but not the community music sessions. The mothers' musical skills were analyzed in terms of their rhythmic response and free use of voice. Thematic analysis yielded categories related to musical environments, mother-infant relationship, reinforcement of musical behaviors and skills, group singing, motivation, challenges, and shared musical skills, as well as emotional engagement and communicative musicality. Most mothers noted the positive contribution of music sessions to mother -infant dyadic coordination, rhythmic responsiveness and free musical expression in general.
Chair drumming as a tool to enhance skills of communicative musicality of mothers with toddlers: a case study
Keywords: επικοινωνιακή μουσικότητα, μουσική δυάδα, μουσικές δεξιότητες, chair drumming, μουσική στην κοινότητα/κοινοτική μουσική; communicative musicality, musical dyad, musical skills, chair drumming, community music