Πολιτισμική Επικοινωνία: Η έννοια της “Πρόθεσης” και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα προσέγγιση αφορά στην απόδοση των εννοιών της προαίρεσης και της πρόθεσης μέσα από την ιστορική ανασκόπησή τους με αφετηρία τα έργα μεγάλων φιλοσόφων της κλασσικής, της ελληνιστικής και της σύγχρονης εποχής, καθώς επίσης και θεολόγων των χριστιανικών χρόνων, προκειμένου να εντοπιστούν τα κυρίαρχα σημεία νοηματοδότησης των ανωτέρω όρων. Ακόμη, οι ανωτέρω έννοιες διερευνώνται σε σύνδεση με το σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον με πυρήνα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τίθενται ορισμένα ερωτήματα και προβληματισμοί επί των καινοφανών τεχνολογιών που έχουν αναδυθεί την τελευταία, ιδίως, δεκαετία αναφορικά με τις σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ αυτών και των ανθρώπων, λαμβανομένης υπόψη της αναγκαιότητας παροχής έννομης προστασίας απέναντι σε δυνητικά “επίφοβες” για τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη του δικαιώματα και ελευθερίες τεχνολογικές εξελίξεις.

The present approach concerns the rendering of the concepts of intention through their historical review starting from the dissertations of great philosophers of the classical, Hellenistic and modern times, as well as theologians of the Christian era, in order to identify the dominant points of meaning of the above terms. In addition, the above concepts are explored in connection with the modern technological environment with Artificial Intelligence as a core and some questions and concerns are raised about the new technologies that have emerged in the last, in particular, decade regarding the relationships between them and people, taking in view of the necessity of providing legal protection against technological developments that are potentially “dreadful” for man and his fundamental rights and freedoms.
Cultural Communication: The meaning of "Intention" and Information and Communication Technologies
Keywords: πρόθεση, προαίρεση, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, έννομη προστασία, τεχνητή νοημοσύνη; intention, Information and Communication Technologies, proairesis, legal protection, Artificial Intelligence