Ανάπτυξη αλγορίθμων για την επεξεργασία ηλεκτροεγκεφαλογραφικών σημάτων - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πρόκεται για μια ερευνητική μελέτη αλγορίθμων και υπολο- γιστικών τεχνικών με τη βοήθεια των οποίων δύναται να αντληθεί χρήσιμη πληροφορία σε πολύπλοκες χρονοσειρές όπως αυτές των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων. Βιβλιογραφικά, έχουν προταθεί αρκετοί αλγόριθμοι οι οποίοι ποσοτικοποιούν με στατιστικό τρόπο τη μνήμη ενός σήματος παρέχοντας μετρικές και χαρακτηριστικά που δύναται να χρησιμεύ- σουν σε ποικίλες εφαρμογές. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν με προσομοιώσεις και συνθετικά δεδομένα τρεις αλγόριθμοι που έχουν προταθεί στη βιλιογραφία και έπειτα ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός νέου προ- τεινόμενου αλγορίθμου. Για την ανάλυση σε πραγματικά δεδομένα γίνεται χρήση βιοση- μάτων (EEG) από ασθενείς με PTSD και υγιείς (control group). ́Ετσι, έπειτα από τον υπολογισμό του εκθέτη Hurst - μέτρο που ποσοτικοποεί την ύπαρξη μνήμης σε μια χρονο- σειρά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κανάλι F3 είναι αρκετά χρήσιμο για διαγνωστικές ιατρικές εφαρμογές μεταξύ των δύο ομάδων.
Algorithm development for EEG signal processing
Keywords: επεξεργασία σήματος, ανάπτυξη αλγορίθμων, ταξινόμηση, ηλεκτροεγκεφαλογραφικά σήματα