Υποτιτλισμός στα ελληνικά με δημιουργία αγγλικού template της αγγλικής ομιλίας του Alain de Botton με τίτλο: Why You Will Marry the Wrong Person και σχολιασμός της διαδικασίας. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξ ακοής δημιουργία του template και η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα της αγγλικής ομιλίας του Αλαίν ντε Μποττόν με τίτλο Why You Will Marry the Wrong Person. Ειδικότερα, μετά από μία σύντομη παρουσίαση του θέματος του βίντεο και του ομιλητή, παρατίθεται συνοπτικά το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε και εξελίσσεται ο υποτιτλισμός ως είδος οπτικοακουστικής μετάφρασης, η σημασία του στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο και πολύγλωσσο κόσμο, όπως και η θέση παγκόσμιων φορέων απέναντι σε αυτόν και το ζήτημα της προσβασιμότητας. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις οδηγίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κυριότερα προβλήματα που προέκυψαν τόσο κατά την δημιουργία του template όσο και της μετάφρασής του, συνοδευόμενα από τους τρόπους αντιμετώπισής τους και πίνακες παραδειγμάτων, στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την δημιουργία του template, επικεντρωθήκαμε στα ζητήματα χρονισμού με βάση τον ήχο (timing to audio), χρονισμού με αλλαγή πλάνου (timing to the shot change) και ζητήματα χωροχρόνου (χαρακτήρες ανά δευτερόλεπτο και χαρακτήρες ανά γραμμή)· ενώ, σχετικά με την μετάφραση, θίξαμε τις αλλαγές που ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθούν στο template, κατόπιν υιοθέτησής του, όπως και προβλήματα λεξικά, ορολογίας, χωροχρονικά, γραμματικά και μεταγραφής.

The aim of this thesis is to create a template by ear and translate Alain de Botton’s English speech titled Why You Will Marry the Wrong Person into Greek. Following a brief introduction to the video's theme and speaker, the thesis provides an overview of the development and evolution of subtitling as a form of audiovisual translation, emphasizing its importance in today’s globalized and multilingual world. It also discusses the stance of global organizations on subtitling and accessibility issues. The thesis further outlines the guidelines followed as well as the software tools utilized in the process. The main challenges encountered during both the template creation and its translation are then presented, along with the strategies employed to address them, supplemented by example tables where necessary. Specifically, in creating the template, we focused on timing issues related to audio, shot changes, and spatial-temporal aspects such as characters per line and reading speed. Regarding the translation, the thesis examines the necessary modifications made to the template, as well as lexical, terminological, spatial-temporal, grammatical, and transcription challenges.
Subtitling into Greek and creating the English template of Alain de Botton's English speech entitled: "Why You Will Marry the Wrong Person" and commentary of the process.
Keywords: Οπτικοακουστική μετάφραση, υποτιτλισμός, δημιουργία template, μετάφραση, χωροχρονικοί περιορισμοί, μετατροπή; Audiovisual translation, subtitling, template creation, translation, spatio-temporal issues, conversion