Σύστημα υποστήριξης απόφασης για την ανίχνευση απάτης σε πιστωτικές κάρτες - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αυτή η πτυχιακή εργασία, έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να αναλύσει από διαφορετικές όψεις, δύο έννοιες οι οποίες έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες. Η μία έννοια είναι η μηχανική μάθηση ή machine learning όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, και η άλλη είναι οι απάτες πιστωτικών καρτών. Οι δύο αυτές έννοιες, αποτελούν πλέον βασικές έννοιες στην καθημερινότητα μας ακόμα και αν δεν το κατανοούμε. Αρχικά, συναντάμε καθημερινά τη μηχανική μάθηση η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως στις υπολογιστικές Επιστήμες, Ιατρική, Οικονομία με μεγάλη επιτυχία. Από την άλλη, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, καθώς μέσω αυτών, πραγματοποιούνται οι περισσότερες καθημερινές συναλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο, οι απάτες σε τέτοιου είδους κάρτες έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας τον μεγάλο “πονοκέφαλο" τόσο των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών, όσο και των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών, όπου συνήθως είναι και τα θύματα τέτοιου είδους απατών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας λοιπόν τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και αποτροπής τέτοιου είδους απατών καθώς κάθε χρόνο χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά λόγω αυτών. Η μηχανική μάθηση, λόγω των δυνατοτήτων που παρέχει, αποτελεί ένα από τα εργαλεία, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους απάτες. Προς το παρόν, η μηχανική μάθηση έχει αποφέρει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα και έχει προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αφού ήδη χρησιμοποιείται εδώ και κάποια χρόνια. Παράλληλα, έχουν γίνει αρκετές έρευνες και έχουν συγγραφεί επίσης πολλές αναφορές για τη χρήση μηχανικής μάθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάποιες από τις οποίες θα αναφερθούν και θα αναλυθούν παρακάτω. Η πλειοψηφία των ερευνών, έχουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, όλες τους όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η μηχανική μάθηση έχει πολλές δυνατότητες οι οποίες μένει να αναδειχθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απατών όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Η συρραφή της παρακάτω πτυχιακής λοιπόν, έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας του προβλήματος, την παρουσίαση διαφόρων στοιχείων γύρω από το πρόβλημα καθώς και την παρουσίαση των διαφορετικών τεχνικών που ακολούθησαν οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με αυτό το πρόβλημα. Τέλος, θα παρουσιασθεί μία πρακτική προσπάθεια προκειμένου να δούμε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τεχνικών στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά δεδομένα και στοιχεία συναλλαγών διαφόρων χρηστών.
Keywords: Μηχανική μάθηση , απάτη , απάτες , πιστωτικές κάρτες , machine learning , σύστημα υποστήριξης απόφασης , Weka