ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΥΠΟ IN VITRO ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, μελετήθηκε η βιωσιμότητα των ελεύθερων κυττάρων Lactobacillus casei ATCC 393, σε συνθήκες που προσομοιάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, με στόχο να αξιολογήσει την ανθεκτικότητά τους σε διαφορετικά επίπεδα pH. Η διαδικασία περιλάμβανε την καλλιέργεια κυττάρων σε γιαούρτι και γιαούρτι με φυτικές ίνες μήλου, καθώς και την έκθεσή τους σε όξινο περιβάλλον και διάλυμα χολικών αλάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε pH 2 και pH 3, τα ελεύθερα κύτταρα παρουσίασαν σημαντική μείωση της βιωσιμότητας, ενώ τα κύτταρα σε γιαούρτι ήταν πιο ανθεκτικά. Η χρήση ινών μήλου βελτίωσε περαιτέρω την επιβίωση των κυττάρων. Σε δοκιμές με χολικά άλατα, το γιαούρτι και το γιαούρτι με ίνες μήλου μείωσαν τις απώλειες της βιωσιμότητας, επιβεβαιώνοντας τη θετική τους επίδραση. Εν κατακλείδι, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της χρήσης γιαουρτιού και ιδιαίτερα του γιαουρτιού εμπλουτισμένου με φυτικές ίνες μήλου, για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Lactobacillus casei, προάγοντας παράλληλα την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού καθ' όλη τη διάρκεια της διέλευσης από το γαστρεντερικό σύστημα.

This study examined the viability of free Lactobacillus casei ATCC 393 cells under simulated gastrointestinal conditions, aiming to assess their resistance to different pH levels. The experiment involved cultivating cells in yogurt and yogurt with apple fibers, followed by their exposure to acidic environments and bile salt solutions. Results showed that at pH 2 and pH 3, the free cells exhibited a significant decrease in viability, while those in yogurt were more resistant. The use of apple fibers further improved cell survival. In bile salt tests, both plain yogurt and yogurt with apple fibers reduced viability losses, confirming their positive effects. In conclusion, the present study highlights the importance of yogurt consumption, particularly yogurt enriched with apple fibers, in maintaining the viability of Lactobacillus casei, while also promoting the well-being of the human body throughout its passage through the gastrointestinal system.
Keywords: Lactobacillus casei ATCC 393, προβιοτικά, γιαούρτι, γαστρεντερικό σύστημα; Lactobacillus casei ATCC 393, probiotics, yogurt, gastrointestinal system