ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ,ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται και παρουσιάζονται σε πολιτιστικούς φορείς σε όλη την επικράτεια εμφανίζουν συνεχόμενη αύξηση, προσελκύουν δε μεγάλο μέρος του κοινού, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρίες στο κοινό, με τα πολιτιστικά ιδρύματα να αποτελούν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την καταγραφή, τη μελέτη και τη σύγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν εξ ολοκλήρου τη προληπτική και τη σωστική–επεμβατική συντήρηση αντικειμένων, οργανικών και ανόργανων. Μέσω της παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προβάλλεται ο σπουδαίος ρόλος του συντηρητή, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συγκεκριμένη εργασία η συγκέντρωση των πληροφοριών έγινε μέσα από βιβλιογραφική μελέτη και από δομημένα ερωτηματολόγια που απευθύνονταν τόσο στους υπεύθυνους σχεδίασης και παρουσίασης των προγραμμάτων όσο και στο κοινό που συμμετείχε σε αυτά, ενήλικο και μη. Ωστόσο μέσα στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκαν επίσης και προσωπικές συνεντεύξεις στους υπεύθυνους συντήρησης του εκάστοτε φορέα (μουσείου, αρχαιολογικού χώρου). Η προσωπική παρουσία και συμμετοχή της γράφουσας σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα θεωρήθηκε σημαντική διότι επιχειρήθηκε μια συνολική καταγραφή, μελέτη και σύγκριση αυτών, με απώτερο σκοπό να εξαχθούν επαρκή συμπεράσματα για την πορεία, την εξέλιξη και την αποδοχή τους. Τα συγκριτικά αποτελέσματα όλων των ερωτηματολογίων εξάγονται από τα τελικά συμπεράσματα στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη συγκεκριμένη έρευνα.

The educational programs that are prepared and presented to cultural institutions throughout the country show a continuous increase and they attract a large part of the public, especially in recent years. Their purpose is to offer knowledge and experiences to the public, with cultural institutions being an important point of reference. This diploma thesis aims to record, study and compare educational programs that are entirely related to preventive and life-invasive maintenance of objects, organic and inorganic. Through the presentation of the educational programs, the important role of the conservator is highlighted, which contributes greatly to the preservation and protection of cultural heritage. In this particular work, the collection of information was done through a bibliographic study and structured questionnaires addressed to the planners and presenters of the programs but also to the public who participated in them, adult and non-adult. However, within the framework of the research, personal interviews were conducted with the maintenance staff of each institution (museum, archaeological site). The personal presence and participation of the author in several programs was considered important because a comprehensive recording, study and comparison of them was attempted, with the ultimate goal of drawing adequate conclusions about their course, evolution and acceptance. The comparative results of all questionnaires are drawn from the final conclusions to the questions posed in this survey.
Keywords: Εκπαιδευτικά προγράμματα, συντήρηση, πολιτιστικοί φορείς, υπεύθυνοι σχεδίασης-παρουσίασης προγραμμάτων; Educational programs, conservation, cultural institutions, program design-presentation staff.