Θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα: Η περίπτωση του ιατρικού φακέλου ασθενούς - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Τα τελευταία χρόνια οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εισχωρούν ολοένα και περισσότερο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Εύλογη είναι επομένως και η αύξηση της αξιοποίηση τους και στο χώρο της υγείας. Ειδικότερα η αξιοποίηση των ΤΠΕ στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην παρακολούθηση των φακέλων των ασθενών ηλεκτρονικά αντικαθιστώντας σταδιακά την τήρηση των φακέλων σε γραπτή μορφή. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται πρωτίστως η γνώση, η στάση και η εκπαίδευσή των επαγγελματιών της υγείας απέναντι σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας αλλά παράλληλα και η εξέταση της χρήσης των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων (ΗΙΦ) ή EMR (Electronic Medical Record) στην ιατρική πράξη στην Ελλάδα, καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν ανασταλτικά σε αυτήν. Παράλληλα, επιχειρείται και η καταγραφή της γνώσης των εργαζομένων στην υγεία σχετικά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΗΦΥ) ή Electronic Health Record (EHR), την υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα σκοπεύει να αρχίσει σύντομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται πως η ηλικία, η προϋπηρεσία των επαγγελματιών της υγείας καθώς και οι γνώσεις αυτών σε θέματα ασφάλειας των δεδομένων, δε επηρεάζουν τη χρήση των ΗΙΦ. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη των χρηστών σχετικά με την χρησιμότητα και την ευκολία χρήσης του ΗΦΥ επηρεάζει θετικά την στάση των επαγγελματιών της υγείας απέναντι στη χρήση των ΗΦΥ. Όσον αφορά τα εμπόδια στην εφαρμογή των ΗΙΦ - ΗΦΥ, διαπιστώθηκε πως τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας αποτελούν ισχυρό εμπόδιο. Αντίθετα, διαπιστώθηκε πως τα εμπόδια που σχετίζονται με οικονομικούς λόγους, δεν επηρεάζουν την υιοθέτηση και χρήση των ΗΙΦ - ΗΦΥ.
Keywords: ηλεκτρονικός,ιατρικός,φάκελος,ηλεκτρονικός,φάκελος,υγείας,ιδιωτικότητα,ασφάλεια,ευαίσθητα,προσωπικά,δεδομένα; Electronic Medical Record (EMR), Electronic Health Record, Sensitive personal data, privacy,security